23948sdkhjf

Debatt/replik: Samarbete krävs mot matfusket

Maten i Sverige ska vara säker och ingen konsument ska bli lurad. Därför fokuserar livsmedelskontrollen mer än någonsin på att upptäcka och motverka fusk och bedrägerier med mat. Men ett samlat grepp av alla aktörer krävs för att nå längre, menar Pertti Nordman, chef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket.
Kött och charkföretagens vd Magnus Därth kritiserar i debattartikeln i Fri Köpenskap 15 februari myndigheternas metoder och menar att det viktigaste för att undvika framtida fusk är att myndigheterna utvecklar sina metoder för kontroll.

Flera av metoderna som Därth efterlyser för att upptäcka fusk och bedrägerier, används redan i kontrollen.

Sedan 2015 har nära 250 livsmedelsinspektörer utbildats i att upptäcka företag som fuskar. Det nya arbetssättet omfattar mängdbalansberäkningar, spårbarhet och verifiering av att det som står på etiketten verkligen stämmer. Det kontrolleras på ett bättre sätt än tidigare och konsekvenserna för de företag som inte sköter sig måste bli kännbara.

På Livsmedelsverket finns en särskild grupp som arbetar mot fusk. Gruppen fungerar som stödfunktion till andra kontrollmyndigheter i arbetet med att upptäcka och motverka livsmedelsfusk. Gruppen är också en del i EU-kommissionens Food Fraud Network.

Det är ingen hemlighet att det finns mycket att göra för att utveckla arbetet med att stoppa fusk med mat. Retoriken blir dock lite för enkel om man bara fokuserar på en faktor. Väl fungerande kontrollmetoder är nödvändiga, men Livsmedelsverket ska inte ta över köttföretagens ansvar.

Så tvärtom mot vad Därth säger handlar det mest om att det förebyggande arbetet måste bli bättre, att branschen saneras. Det ansvaret ligger på företagen. Det är företagen som ansvarar för att maten är säker och att konsumenterna inte blir lurade.

Det behövs också en straffskala som gör att polis och åklagare prioriterar brott mot livsmedelslagen. Fängelse i straffskalan har en förebyggande effekt och stärker möjligheterna att utreda allvarliga brott. I dag kan brott mot livsmedelslagen bara ge böter.
Livsmedelsverket välkomnar att Kött- och charkföretagen vill bidra till att stoppa fusket. Branschföreningarna är viktiga aktörer i det här arbetet och de har i princip samma syn på fusk som vi. Vi behöver utveckla vårt samarbete för att stoppa olagliga eller farliga livsmedel. Vi vill ha en ärlig och ansvarsfull livsmedelsproduktion där konsumenter inte blir lurade.
Pertti Nordman, chef för livsmedelskontrollen på Livsmedelsverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109