23948sdkhjf

Svenskt kött blir svenskare

Svenskt kött och Svensk Fågel ser framtiden an efter nya försäljningsökningar. Men snart slår märkningen ”Svenskt kött” följe med den nya svenska ursprungsmärkningen och blir ”Kött från Sverige”. Svenskt kött ska bli ännu svenskare. 
Svenskproducerade fågel-, kött- och charkuterivaror är lönsamma projekt och för konsumenterna har de välkända blågula märkningarna länge borgat för kvalitet. Men i dagarna påbörjas utfasningen av märkningen Svenskt kött i samband med lanseringen av en helt ny ursprungsmärkning; Kött från Sverige.

– Vi har utarbetat nya regler som ställer skarpare krav på andelen svensk råvara i sammansatta produkter. I en korv ska köttet till exempel vara 100 procent svenskt medan den totala andelen svenska råvaror ska uppgå till minst 75 procent. Märket Svenskt kött reglerade enbart köttets svenska ursprung, säger Elisabet Qvarford, tf. vd för branschorganisationen Svenskt kött och understryker att precis som tidigare kommer köttet från djur som är födda, uppfödda och slaktade i Sverige. Hela produkten ska också vara tillverkad och förpackad i Sverige.

Hur påverkar det här matproducenternas vilja att använda svenskproducerade råvaror i sammansatta produkter?

– Svenskt kött har varit framgångsrikt men vi tror att tydlighet påskyndar utvecklingen mot att börja använda mer svenska råvaror. Redan under anpassningen till Svenskt Kött märkte vi att fler började se över sina recept och leta efter svenskproducerade råvaror och produkter.

Kommer överföringen av Svenskt kött till Kött från Sverige att ske automatiskt?

– Nej, företagen får själva ansöka om den nya märkningen. Svenskt kött och Svenskmärkning AB kommer gemensamt att informera samtliga nuvarande märkesanvändare om förändrade rutiner. Märkningen Svenskt kött kommer bara att finnas kvar i handeln fram till årsskiftet 2016/-17.

Hur sker kontrollerna i Kött från Sverige?

– Anslutna företag måste ha en livsmedelscertifiering, lägst IP Livsmedel. Det kommer även att genomföras stickprovskontroller via revisionsföretag.

Varför väljer ni att slå följe med den nya ursprungsmärkningen ”Från Sverige”?

– Märket Svenskt kött har visat vägen vad gäller ursprungsmärkning. Därför känns en utveckling mot en gemensam ursprungsmärkning naturlig, säger Elisabet Qvarford.

Några planer på att förändra märkningen ”Svensk Fågel” föreligger dock inte. Maria Donis, vd för branschorganisationen Svensk Fågel, framhåller fördelarna med ett väl inarbetat eget varumärke med tydligt ursprung.

– Vi har utarbetat lösningar från jord till bord med omfattande kvalitetsprogram runt bland annat djurhälsa, djuromsorg, livsmedelssäkerhet och oberoende kontroll. Vi framhåller också att våra gårdar verkar för att skapa hållbara kretslopp med låg miljöbelastning genom total kontroll över uppvärmningen av stallarna, egen gödsling av åkrarna och svenskt foder utan fiskmjöl och med GMO-fri soja. Det konceptet utvecklar vi gärna vidare, säger Maria Donis.

Men blir det inte enklare för konsumenten om även Svensk Fågel ansluter sig till märkningen Från Sverige?

– Svensk Fågel är ett välkänt kvalitetsmärke i Sverige för konsumenter och i närmare 30 år har kvalitetsarbetet varit framgångsrikt. Vi saluför salmonellafria kycklingar och kalkoner med mycket låg förekomst av campylobacter och antibiotikabehandlingar. Sverigemärkningen är endast ett ursprungsmärke medan vårt märke står för både ursprung och kvalitét, säger Maria Donis.

VERONICA RÖNNLUND

Om Svenskt kött

Organisation: Branschorganisation.
Bildades : 2010
Huvudkontor: Stockholm
Ägare: Svenska Köttföretagen, LRF, Sveriges Nötköttsproducenter, Sveriges
Grisföretagare och Svenska Fåravelsförbundet.
Omsättning: Cirka 11 MSEK.
Antal anställda: 2
Medlemmar: Cirka 140 märkesanvändare, från små enmansföretag till HKScan.

Om Svensk Fågel

Organisation : Branschorganisation.
Bildades : 1986
Huvudkontor: Stockholm
Omsättning: Cirka 17 MSEK.
Antal anställda: 3
Medlemmar : Avelsföretag, kläckerier, fodertillverkare, bönder och slakterier.
Varumärken: Kronfågel, Guldfågeln, Lagerbergs Kyckling, Knäreds Kyckling, Bjärefågel, Ingelsta Kalkon.
Produktion/år: Cirka 91 miljoner kycklingar och 400 000 kalkoner.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079