23948sdkhjf

Var sjätte våg inte okej

17 procent av vågarna hos de stora kedjorna är inte godkända. Bara i 22 procent av butikerna uppfyllda samtliga vågar kraven. Det visar en ny rapport från från den statliga myndigheten Swedac.
Swedac undersökte under hösten samtliga 397 vågar hos 32 butiker anslutna till de stora kedjorna Axfood, Bergendahls, Coop och Ica. Butikerna ligger i Stockholm, Nyköping, Norrköping och Borås. Vågarna fanns i kassorna, i charkdiskarna och i grönsaks- och godisavdelningar för självscanning.

– Ur ett konsumentperspektiv är det viktigt att kunna lita på att man får varor till den vikt man betalar för. Vår uppgift är att se till att regelverket efterlevs, säger rapportförfattaen Mattias Bårström.

Vid undersökningen gjordes ingen kontroll av hur exakt vågarna vägde. Hos de stora kedjorna är dessutom alla vågar typgodkända. Det som undersöktes var tre saker:

• om vågen har bedömts om den överensstämmer med EU:s vågdirektiv

• om plomberingen är bruten

• om vågen är återkommande kontrollerad

22 av de 397 vågarna uppfyllde inte det första kravet, 34 av dem var inte plomberade, och 11 hade inte kontrollerats inom det föreskrivna tvåårsintervallet. Efter kontrollen har Swedac ytterligare höjt kraven och räknar numera i alla prisberäknande vågar i butikerna. Hade kontrollen utförts i dag, hade ännu fler vågar underkänts.

Det vanligaste felet är att vågarna används trots att de inte är plomberade. Det kan vara allvarligt. Enligt statistik från SP är det dubbelt så vanligt att vågar måste justeras när plomberingen är bruten, som när den inte är det.

– Det är SP:s uppgifter, men det är en slutsats man kan dra, säger Mattias Bårström.

Av kedjorna var det Axfood som hade högst andel vågar med brutna plomberingar; 20 procent. De övriga låg mella tre och sju procent vågar med bruten plombering.
När de kontrollerade handlarna och butikscheferna tillfrågades varför de inte sett till att deras vågar var kontrollerade och plomberade hänvisade de till att tillverkare, installatörer och reparatörer inte har följt upprättade avtal. De flesta kunde dock inte svara på varför vågar som inte uppfyller lagkraven ändå används.

Swedac kommer efter rapporten att satsa ännu mer på information till handlarna och stickprovskontroller. Det finns också sanktionsmöjlighter.

– Vi kan skriva ett användningsförbud för vågar som inte uppfyller kraven. Det går också att koppla till ett vite, som i yttersta fall kan utdömas av förvaltningsrätten, säger Mattias Bårström.

JOACHIM BJÖRK
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.147