Lång väg till het kylkasse
– Mitt intresse har alltid varit att hjälpa människor. Idén med vår kylkasse är ju att göra det möjligt för fler att handla online, säger han.
I veckan kom besked att bolaget får 1,7 miljoner euro i bidrag för att utveckla andra generationen av sin kylkasse, som gör att varor håller sig frysta eller kalla i upp till ett dygn.
Men framgången med kylkassen är ingen plötslig seger för Karl, utan resultatet av långt och hårt arbete som entreprenör inom dagligvarubranschen. Och det var som livsmedelshandlare han inledde sitt yrkesliv.
Direkt efter gymnasiet började han arbeta i kassan på 7-Eleven på Linnégatan 27 i Stockholm. Det gick inte många månader innan han, bara 20 år gammal, var franchise-tagare för butiken.
Till en början gick det dock trögt. Trots att han tyckte sig ha fått till en attraktiv entré till butiken fick han inte upp omsättningen under de första sex månaderna.
När sedan 7-Elevens huvudkontor sa åt honom att se över hela butiken kom vändningen. Karl följde deras råd och efter några år hade han med personal fördubblat omsättningen.
– På det här lärde jag mig att lära av mina misslyckanden och att lyssna på andra. Det var en stor omställning att gå direkt från att vara barn till att få ett stort ansvar, konstaterar han i efterhand.
Han är också mycket noga med att tona ned sin egen roll.
– Det var inte min förtjänst att det gick så bra, det var personalens, säger han.
Framgången gav mersmak. När Karl erbjöds att ta över ansvaret för 7-Eleven på Vasagatan 44 i Stockholm tog han chansen – och lyckades upprepa framgången från Linnégatan 27. Han och personalen ökade omsättning så att butiken blev 7-Eleven Sveriges största butik i omsättning.
– Även här var det personalens förtjänst, inte min, betonar han.
Men rollen som franchise-tagare blev efter ett tag alltför begränsad, tyckte han. Han ville vara sin egen fullt ut. Efter en tids sökande hittade han en nedgången Konsumbutik som han profilerade om. Det projektet gick dock trögt. Han lyckades inte få upp omsättningen tillräckligt och resultatet förblev otillfredställande. Efter ett par år gav han upp det projektet och sålde butiken.
Nu tog han istället itu med sina teoretiska studier – och det det med besked. Inom loppet av mindre än fyra och ett halvt år, mellan 2009 och 2014, tog han tre akademiska examina: två civilingenjörsexamina på Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm och en civilekonomexamen på Stockholms universitet.
Det räckte dock inte för honom. Parallellt med studierna grundade han sitt bolag i vilket han så småningom skulle utveckla sin kylkasse. Men innan han var framme vid den produkten hade han lagt ner fem tusen arbetstimmar på två andra projekt. Bland annat utvecklade han en receptdatabas och ett upplägg för matkassar med recept. Men i båda fallen hann andra före honom och han fick lägga ned.
Man kan därför säga att det var tredje gången gillt när Karl till sist kom vidare med sin idé med en kylkasse som underlättar för e-handeln att vidareutvecklas.
Karl tycks ha en närmast outtömlig energi och han arbetar också alla dagar i veckan. Dessutom blir det oftast långa arbetsdagar. Men det är inte något som verkar bekymra honom.
– Jag är väldigt tacksam för att få göra något som jag brinner för. Och att jag alltid har fått arbeta med så duktiga människor.
OM KARL FALLGREN
Aktuell: Vd och grundare av IFoodbag AB, som nyligen fick 1,7 miljoner Euro i bidrag för att utveckla sin kylpåse.
Bakgrund: Började som franchise-tagare inom 7-Eleven. Har tagit två civilingenjörsexamina på KTH och en civilekonomexamen på Stockholms universitet.
Född: 1976 på Danderyds sjukhus. Uppvuxen i Täby.
Familj: Fru och två söner, 2 och 5 år.
Fritid: Tränar, är med familjen och lagar mat.
Maträtt han helst lagar: Spagetti Bolognese! Då gör jag spagettin själv och såsen på köttfärs från en särskild ekologisk gård. Det är kanske en enkel rätt, men det är jättegott!
Vill äta middag med: Min familj!
Främsta egenskap: Att jobba hårt.