23948sdkhjf

Debatt: För mycket valfrihet gör oss sämre

När värnplikten upphörde sjönk inte bara Sveriges förmåga att försvara sig. Dessutom sjönk arbetskapaciteten på de unga männen, skriver Pär Bygdeson, vd för Livsmedelshandlarna.
”Sedan de tog bort lumpen har jag slutat anställa killar under 25, med undantag för när vi hade en rabatt på arbetsgivaravgiften för unga.” Den meningen hörde jag av en handlare för ett tag sedan och blev nyfiken på hur han menade. Det visade sig att han hade noterat att när värnplikten upphörde, sjönk inte bara Sveriges förmåga att försvara sig. Dessutom sjönk arbetskapaciteten på de unga männen. Handlaren berättade hur han nu får lägga mer tid och kraft på att helt enkelt ”uppfostra” unga killar. Lära dem att komma i tid, ha mobilen i fickan, och att se till att arbetskläderna sitter som de ska – utöver att lära dem arbetsuppgifterna.
Jag ska inte lägga ett romantiskt skimmer över värnplikten. Det var mycket dötid och mycket fokus på uppgifter som, framför allt då, kändes meningslösa som att bädda sängen och gå i takt. Men det fanns en del poänger: Du lärde dig att arbeta med en grupp du inte hade valt själv och tillsammans med gruppen lösa uppgifter. Du tränade på att genomföra och, inte minst avsluta, saker som du inte tyckte var varken särskilt roliga eller stimulerande. Du lärde dig helt enkelt ett jobb som bara skulle göras. Ungefär som arbetslivet är: en blandning av sådant som är roligt och sådant som bara måste göras.
Sverige var länge ett kollektivt samhälle, och är det i viss mån fortfarande, men samtidigt har individualismen tagit stora steg framåt. Mestadels på gott. Kombinerat med det kundtänk som finns i skolan i dag har det lett till valfrihet på många plan, med skattepengar, som inte finns någon annanstans. Alla ska välja hela tiden, utom när du betalar för att slippa välja vid exempelvis köp av en matkasse.
Det handlaren i början av texten och jag kom fram till, var att allt detta väljande och bortväljande under uppväxten gör oss dåligt rustade för att hantera situationer som vi inte har valt. Att helt enkelt bita ihop lite och bara göra, att bortse från att just denna underbara, unika och enastående person som är JAG, inte tycker att detta är särskilt roligt. Att bara göra det som är roligt och som dessutom kräver minimalt med ansträngning blir över tiden som att äta sig mätt på smågodis. Gott för en stund, men tomt och innehållslöst över tid och med trista effekter på välbefinnande.
Pendeln brukar svänga och det är inte osannolikt att vi kommer att känna att vi behöver ett försvar igen och att vi, barn såväl som vuxna, kan hitta tillfredsställelsen i att ha genomfört något som först tog emot - men som visade sig vara en bra sak när tröskeln hade passerats. Jag må för en yngre läsare låta som en gubbe som tyckte det var bättre förr. Inte alls, men allt var inte dåligt heller.
Pär Bygdeson
Vd, Livsmedelshandlarna
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078