23948sdkhjf

Polisen lär butikspersonal att stoppa snattare i tid

I ett nytt projekt går polisen nu ut och lär butikspersonal att konfrontera snattare före kassalinjen, för att stoppa brott innan de begåtts.
– Något måste hända, svinnet är högt och det finns en stor otrygghet ute i butikerna, säger Fredrik Kaati vid Södermalmspolisen.

Fredrik Kaati och Thobias Rydberg vid Södermalmspolisen i Stockholm tröttnade på den frustrerande höga siffran butiksstölder och snatterier i sitt närområde och initierade i december projektet Trygg i butik. I korta drag går projektet ut på att i samarbete med butikerna på Södermalm minska det externa svinnet genom att förebygga stölder och snatterier. I veckan drog de igång arbetet och besökte 15 butiker, varav drygt hälften inom dagligvaruhandeln.

– Snatterier är ett av de brott som man inte jobbar förebyggande emot. Man låter det ske och griper sedan in när det är för sent. Men vi ser att tryggheten ökar bland butikspersonal och väktare om man konfronterar en person innan de begått ett brott, menar Thobias Rydberg.

– Det måste helt enkelt vara prio att jobba brottsförebyggande även när det handlar om snatterier. Vi jobbar så när det gäller alla andra brott, men i butikerna har vi bara åkt in och hämtat personer som gripits. Vi tror på det här, säger Fredrik Kaati.

Hela Södermalmspolisen står bakom projektet, som inom kort presenteras för polisen i City. Därefter är målet att sprida Trygg i butik i hela landet.

Fredrik Kaati understryker att det inte handlar om ett uppmaning till fler ingripanden:

– Det vi trycker på är att om man vill göra något i butiken, så bör man ta konfrontationen innan kassalinjen – men det är upp till varje butik att välja hur de vill agera.

Säkerhetskonsulten Pia Karlsson som driver P.I.A. Konsult jobbar framför allt med att utbilda butikspersonal i hur man kan förebygga både stölder och våld och rån.

– Det absolut vanligaste och mest effektiva sättet att stoppa en snatteri är att ta ögonkontakt. För en vanlig kund är det bara trevligt, och det blir lättare att gå tillbaka och fråga om hjälp. Men för en snattare betyder det bara: passa dig, jag har sett dig, säger Pia Karlsson.

– Allt förebyggande arbete är det som ger mest effekt. De besparingar en handlare kan göra genom att minska det externa svinnet går knappast att nå med ökad omsättning.

Och där är polisen på samma linje. För myndighetens del handlar det också om att frigöra resurser på brott som ofta inte prioriteras. Under perioden november–januari lade polisen i region Stockholm 11 000 polistimmar på snatterier, bara på Söder var siffran 770 polistimmar. Nu tror man att det kommer att bli avsevärt mycket färre timmar i framtiden.

– I avskräckande syfte är det inte särskilt avskräckande att gripa en person, konstaterar Thobias Rydberg.

– Vi ska inte låta brott ske framför ögonen på oss – vid varje polisanmälan har man misslyckats att förebygga brottet.

HANNA STENVALL
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094