Krav ändrar regler efter köttskandalen
Nu, nästan en månad efter att Krav fick information om den stora köttfuskhärvan, har de offentliggjort sin utredning av fallet. Självkritiken är bitvis hård, och de fastslår att Krav-reglerna måste bli tydligare.
– Om de här misstankarna stämmer så är det ju rent bedrägeri det handlar om. Det gör att vi måste reagera, säger Lars Nellmer.
Krav presenterar därför en rad åtgärder, där bland annat reglerna för kontroller ska bli tydligare. De nya reglerna ska börja gälla 1 januari 2017.
Varför väntar ni?
– Det måste vara förutsägbart gentemot kunder när nya regler kommer. Så 1 januari är helt enkelt det första möjliga datumet i det här fallet. Det här förutsätter också en dialog med certifieringsföretagen, så det måste vi också hinna genomföra.
Kravs nuvarande rutiner kring hur misstankar om fusk hanteras är också under lupp i utredningen. Stockholms Miljöförvaltning ringde Krav redan i mitten av november – vilket inte ledde till någon utredning från Kravs sida – eftersom de konstaterade att Gothemsgården inte längre var Krav-certifierade vid den tidpunkten.
– Vi förstod helt enkelt inte allvaret i det då, säger Lars Nellmer.
På samma sätt låg locket på utåt när Miljöförvaltningen informerade Krav om det misstänkta fusket den 19 januari – även om en intern utredning satte igång då. Händelsen blev dock allmänt känd först när Aftonbladet skrev om det den 25 januari.
Nu i efterhand menar Lars Nellmer att Krav borde ha varit transparenta mot allmänheten på en gång.
– Vi började en utredning på en gång. Men med facit i hand borde vi ha agerat utåt redan när vi fick information från Miljöförvaltningen, säger Lars Nellmer.
Det misstänkta köttfusket har gått till åtal.
– Om uppgifterna stämmer är det inte bara ett brott mot Kravs regler, det är också ett missbruk av konsumenters förtroende för Kravmärkt. Det har vi byggt upp under 30 år så det är mycket arbete för oss. Stämmer anklagelserna är jag inte bara arg, jag är förbannad och besviken, för det här är helt tvärtom från vad vi strävar efter.
Här är Kravs åtgärder efter köttskandalen:
• Tydligare regler. Reglerna för hur kontrollerna ska göras ska förtydligas, bland annat ska en utförligare massbalansräkning ska ingå. Kontroll ska krävas när ett så kallat ”högriskföretag” avslutar sin certifiering. Kompetenskraven för livsmedelsrevisorerna ska vara tydligare. Riskbedömningssystemen hos certifieringsorganen ska godkännas av Krav. Kontroller ska göras efter avslut eller en stor ändring av verksamheten för ett ”högriskföretag”. Målsättningen är att nya regler ska börja gälla från januari 2017.
• Nya kontrollmetoder. Arbetet med att ta fram nya kompletterande kontrollmetoder ska intensifieras. Minst två nya metoder för att förbättra kvalitén i certifieringssystemet ska identifieras. Som exempel anges utökade spårbarhetskontroller och andra former av kontroll som följer flödet och inbegriper flera olika certifieringsorgan.
• Utveckla interna rutiner. Misstankar om fusk ska tas bättre om hand än de görs idag.