Nu ska butiksstölderna upp i ljuset
Mörkertalet när det kommer till stölder i svenska butiker är enormt. Nu införs anmälningsveckor i handeln.
– Målet med att införa anmälningsveckor är att synliggöra det stora mörkertalet. Många handlare är uppgivna och orkar inte anmäla när en stöld har begåtts – helt enkelt för att det inte leder någonvart, menar Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson.
Men genom att införa så kallade anmälningsveckor, så hoppas man att handlarna åtminstone under en begränsad tid ska anmäla allt – så att polisen och samhället inser omfattningen av mängdbrott som handeln utsätts för.
Idén till anmälningsveckorna har fötts hos Svensk Handel och formats till en konkret handlingsplan i samarbetet mellan arbetsgivarorganisationen, Livsmedelshandlarna och Icahandlarnas förbund. Tanken är att den säkerhetsportal som Svensk Handel lanserade i samband med Almedalsveckan 2015 ska kunna användas för att underlätta för handlare att rapportera brott.
– Anmälningsveckorna är bara en del av det arbete vi nu intensifierar för att få upp komma åt stöldproblematiken i butikerna. Vi ska också coacha våra handlare och få våra politiker att inse vidden av problemet, menar Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer.
För Svensk Handel är det också centralt att arbetet sker i nära samarbete med Handelsanställdas förbund, då stölder och rån i allra högsta grad är ett arbetsmiljöproblem ute i butikerna.
– Många av de här mängdbrotten är kopplade till dagligvarubutikerna. Samhället måste ta dem på allvar och inse att om man på något sätt har överseende med den typen av brott, så är risken stor att det leder till grövre brott, säger Pär Bygdeson.
I slutänden, menar han, handlar det om överlevnad för många brottsutsatta butiker.
– Vi vill ha med alla dagligvarubutiker i hela landet. Vi påbörjar arbetet nu, och så gör vi en utvärdering i slutet av året och ser om vi kan visa myndigheterna hur verkligheten för butikerna ser ut – egentligen. Men då krävs det att alla tar ansvaret att anmäla, åtminstone under anmälningsveckorna.
Initialt planeras en anmälningsvecka, under 2016 vecka 17, 25 april – 1 maj, som sedan kommer att vara återkommande varje år.
– Risken är att vi skulle krascha hela anmälningssystemet om vi i handeln skulle anmäla varenda brott under en längre period än så. Men en vecka är tillräckligt för att markera hur stort problemet är, konstaterar Per Geijer.
HANNA STENVALL