Svensk Handel vill reformera lönebildning
Företagsnära lönebildning diskuterades vid Svenskt Näringslivs lönebildningskonvent på tisdagen. Frågan ställdes om framtidens arbetstagare vill buntas ihop eller belönas efter prestation.
Under konventet ”Så blir vi vinnare i den globala ekonomin” talade Carola Lemne , vd Svenskt Näringsliv, om läget inför kommande avtalsrörelse. Hon pekade på att läget är komplicerat i och med en haltande produktivitetsutveckling och en löneutveckling som under flera år varit högre än inflationen. Mot bakgrund av det finns det litet utrymme för löneökningar, enligt Lemne.
Hon lyfte även upp att möjligheten för företag att sätta lön efter medarbetarnas prestation är ett av de viktigaste verktygen för att bli mer kostnadseffektivt och framgångsrikt.
– Det finns stora möjligheter att jobba med företagsnära lönebildning inom ramen för de kollektivavtal vi har idag, inom de flesta områden, sade Carola Lemne.
Karin Johansson , vd för Svensk Handel, håller med om att företagsnära lönebildning och individuell lönesättning är ett bra hjälpmedel för företagen, eftersom det skapar flexibilitet.
– Företags- och medarbetarnära lönebildning är bra därför att det ger utrymme för företag som har möjlighet att ge löneökningar, men det ger också utrymme för företag som har det problematiskt att komma överens om lite lägre löneökningar. På det sättet räddar vi långsiktigt jobben.
Hans Stråberg , ordförande för Atlas Copco, lyfte att den svenska modellen fungerat bra under lång tid, men pekar på att svenska företag idag står inför ett ökat konkurrenstryck från både globalisering och digitalisering. Det ställer nya krav på arbetsmarknaden. Han tryckte bland annat på att en mer lokal lönebildning som ett sätt att klara av den omställning som krävs.
– Jag tror att många försöker arbeta med det här och att vi ser en trend mot att jobba så. Jag tror även att nästa generation inte kommer att vilja buntas ihop, utan de kommer att vilja förhandla sina löner själva.
På plats fanns även Lars Calmfors , professor i internationell ekonomi, som höll med om att företagsnära lönebildning kan fungera som ett medel för att öka produktiviteten.
– Men jag tror att lönebildning kan fungera väl både när den sker på i huvudsak företagsnivå och när det är som idag, med en bred samordning, sade han.
/dagenshandel.se Dagmar Forne