23948sdkhjf

Kärlek och bygd tog honom till Siljans chark

Thomas Perkiö är ny vd för Siljans chark med kött- och charktillverkning i Mora. Han har lång och bred erfarenhet av köttbranschen. Men intresset för mat grundlades tidigt med mor och mormor. Siljans chark är ett regionalt bolag som alltid gått bra och som han nu ska utveckla vidare.
Det är bråda tider för Thomas Perkiö. I veckan gjorde han sina första arbetsdagar som vd för Siljans chark. När Fri Köpenskap får tag i honom sitter han i bil på väg upp till Mora med en del flyttgrejer. Jobbet innebär nämligen en byte av bostadsort, från Västergötland till Dalarna.
– Det är en hemresa, inte för mig utan för min sambo Anki, som sitter bredvid mig här i bilen.
Thomas Perkiö har lång erfarenhet av köttbranschen och även från kycklingföretag. Närmast kommer han från HK Scan där han varit vd för verksamheterna i Danmark och Storbritannien.
Han går därmed från ett internationellt arbete till ett företag med stark lokal och regional närvaro.
– Det här är ett väldigt spännande jobb för att fortsätta att utveckla företaget.
Hemmaplan för Siljans chark är Dalarna i första hand, men företagets produkter säljs även i butiker i intilliggande landskap. Thomas Perkiö har suttit i bolagets styrelse i några år och känner det därför mycket väl. Siljans chark omsätter 175 miljoner kronor och har varit i lönsamt alla år, framhåller han.
Företagsnamnet anger också den starka anknytningen till bygden med slakteriet i Ickholmen i Rättvik och produktionsanläggningen i Mora.
Lokal mat är framgångsreceptet. Alla råvaror är svenska, eller rättare sagt alla råvaror är från Dalarna.
Thomas Perkiö är ursprungsstockholmare, namnet Perkiö är från hans finska far. Somrarna har ofta tillbringats i Stockholms skärgård och där finns också en segelbåt och väntar på sommaren.
Segling är hans stora intresse. Ett annat är mat och det fick han från mor och mormor och tog det med sig in i köttbranschen.
– Det är bra att gilla mat när man arbetar med mat.
Har du någon favorit av Siljan charks produkter?
– En fantastisk gulaschsoppa som finns som färdigrätt och kylkonserv. Den är riktigt god, säger Thomas Perkiö.
Skulle den kunna säljas i andra delar av landet eller gå på export?
– Den och flera andra produkter skulle kunnat säljas utomlands. Men det är nog bättre att börja med export inom landet, så att säga.
ÅKE ROSENGREN

FAKTA

THOMAS PERKIÖ
AKTUELL Ny vd för Siljans chark.
BAKGRUND Agronom/ekonom vid Ulltuna lantbruksuniversitet i Uppsala, i köttbranschen sedan 2000, senast som vd för HK Scans verksamhet i Danmark och Storbriannien, dessförinnan inom kycklingbranschen.
FÖDD 1958 i Stockholm.
BOR Flyttar till Mora i Dalarna från Västergötland.
FRITID Segling och mat.
FAVORITMAT Fisk, gärna piggvar.
VILL ÄTA MIDDAG MED Brittiska tv-kocken Jamie Oliver. ”Vore roligt att också laga middagen tillsammans”.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11