Arla vill göra ost med ny teknik
Arla vill tillverka ost med hjälp av konstgjort löpe som framställs med hjälp av genmodifierade bakterier, GMO.
Enligt Arla så är möjligheten att tillverka ost med hjälp av GMO-teknik viktig för att få till en kostnadseffektiv ostproduktion. Arla har sedan två år tillbaka använt sig av detta ystenzym i vissa ostar. Men nu vill Arla utöka antalet ostsorter som har ystenzym.
— Det här är inte GMO, det är ett processhjälpmedel som är framställt med GMO. I ystenzymet som vi använder finns sen inga rester av GMO och därmed finns inga GMO-rester i osten, säger Magnus Larsson på Arla Foods till radiokanalen. Han menar också att det blir mindre miljöpåverkan vid tillverkningen då man inte använder sig av animaliskt löpe vid tillverkningen.
Men mejerijätten får mothugg av Krav. Enligt Krav kan man inte miljömärka ost som är tillverkad på detta sätt.
– Vi menar att det finns för mycket risker och för mycket som är okänt för att vi ska släppa fram den här typen av produktion, säger Johan Ceije som arbetar på miljömärkningsorganisationen Krav.