23948sdkhjf

”En bransch som alla har en åsikt om”

Han skrev sitt första kåseri som 13-åring. Som journalist har han skrivit i lokal-, bransch- och kvällstidningar. Därefter har han varit pr-konsult och bland annat varit i hetluften på SJ när tågen inte kom i tid. Claes Salomonsson har en bred bakgrund som nu fört honom till posten som presschef på Axfood.
Han har varit presschef på Axfood i tre veckor, men redan insett att det här är en bransch som alla har en åsikt om. Claes Salomonsson har journalistiken i blodet. Redan som 13-åring skrev han sitt första kåseri i Karlstadstidningen, där pappa var chefredaktör.
Efter studierna var det dags att ge sig ut i världen. Första anhalt blev Västerås; reporter på Vestmanlands läns tidning och Ica-Nyheter. Därefter en period på kvällstidningar i Stockholm, där han skrev om stora händelser som Palmemordet och Estoniaolyckan. På Aftonbladet var han den första heltidsanställde som enbart ägnade sig åt nyheter på webben.
– Jag har en hatkärlek till kvällstidningar, många löpsedlar kan jag inte stå bakom. Men det finns många bra skribenter och kvällspressen kan beskriva svåra saker på ett enkelt och tydligt sätt.
Claes Salomonsson gav sig därefter in i pr-branschen. Först som delägare i ett företag och på slutet som anställd på SJ, där han hade hand om kommunikationerna, dock inte de spårbundna.
Och nu är Axfoods huvudkontor vid Torsplan i Stockholm hans arbetsplats. Som presschef blir Axfoods årsbokslut i nästa vecka ett första elddop.
Några nyheter att vänta?
– Jag har lärt mig att vara försiktig med siffror, svarar Claes Salomonsson och visar med en gest att hans läppar är förseglade.
Men han lovar att bli en presschef som inte bara svarar på frågor utan också tipsar om nyheter.
– Vi ska bland annat lansera ett stort antal ekovaror och även starta ett projekt för jobb åt unga, det är traineeplatser i våra butiker där praktik blandas med teori.
Vad var det annars du fastnade mest för hos Axfood?
– Att de lever upp till det goda företaget med inriktning på matsäkerhet, hållbarhet och ekologiskt. Att vi ger unga och utrikesfödda jobb, vilket är viktigt för den här branschen. Jag blev också förtjust i vd Anders Strålman. Hos honom är det inga segdragningar och Axfood har en platt organisation.
Var handlar du helst?
– Hemköp i Trollbäcken, jag har blivit lovad av butikschefen att få praktisera där en dag. Och på lördagar handlar jag i Willys nya butik i Tyresö.
ÅKE ROSENGREN

FAKTA

CLAES SALOMONSSON

AKTUELL Ny presschef på Axfood.
FÖDD 1956 i Karlstad.
BAKGRUND Journalist på lokal-, bransch- och kvällstidningar, pr-konsult, fil kand.
BOR Trollbäcken, söder om Stockholm.
FAMILJ Fru och tre söner.
FRITID Stuga på västkusten, tennis, följer Färjestad i ishockey.
FAVORITMAT Värmlandskorv med rotmos.
VILL ÄTA MIDDAG MED Författaren och kriminologen Leif GW Persson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062