Fler äter på restaurang
Antalet restaurangbesök ökar, och mest ökar lunchätandet på personalrestauranger.
Den totala försäljningsvolymen steg med 5,0 procent och allra bäst gick det för personalrestauranger som ökade med hela 11,0 procent. Även trafiknära restauranger såg en klar ökning med 10 procent. Totalt har försäljningsvolymen inom restaurangsektorn ökat med 4,0 procent för perioden januari till september jämfört med samma tidsperiod 2013.
– Det är så klart väldigt positivt och tyder på att efterfrågan för restaurangtjänster fortsätter att öka. I förlängningen kan det betyda fler företag och fler jobb, säger Visitas vd Eva Östling som dock oroas över de höjda arbetsgivaravgifterna:
– Det har stadigt gått framåt under året och det tyder på att Arbetsförmedlingen hade rätt i sin prognos om att restaurang kommer vara en viktig jobbskapare närmsta åren. Det finns dock en stor osäkerhet inför hur höjningen av arbetsgivaravgifter för unga ska påverka framtiden. Risken är givetvis överhängande att den positiva trenden bryts, säger Eva Östling.