23948sdkhjf

För mycket socker i barnmat

Det är för mycket socker i många livsmedel som riktar sig till barn. Frukostflingor som riktar sig till barn består i många fall av en tredjedel socker.
En av fyra frukostflingor innehåller för mycket socker. Och det är inte lite socker det handlar om. Många flingor innehåller en tredjedel socker, alltså mer än 30 procent. Det visar en granskning från Konsumentföreningen Stockholms (KfS) granskning. Även youghurt med färgglada figurer som vänder sig till barn innehåller i många fall för mycket socker. Dock har det blivit bättre:

– 2005 kunde en förpackning med frukostflingor innehålla 50 procent tillsatt socker. Så illa är det inte i dag. Men Brüggens Honungspuffar har 42 procent. Man undrar varför med tanke på den heta diskussionen som förs i dag om hälsosam mat till barn, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, KfS.

Antalet livsmedel som riktar sig till barn har ökat från sextio stycken år 2009 till nästan hundra idag. Det visar KfS femte granskning sedan 2005. I frukostflingorna har mängden socker och salt minskat och kostfiberhalten ökat något på tio år.

Sett till näringsvärdet korar KfS flingorna Frax jordgubb/blåbär från Frebaco och Havrefras från Quaker Oats till de bästa produkterna som riktar sig till barn, enligt Konsumentföreningen Stockholm.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063