”Livspusslet stor utmaning för oss”
När Ica Sveriges färskvaruchef Dan Jacobson tittar in i dagligvaruhandelns kristallkula ser han en större differentiering inom egna märkesvaror, emv, och mer förberedda måltidslösningar.
– Vi kommer att få se en bredare repertoar inom egna märkesvaror, från enklare varianter till mer avancerade. Även måltidslösningarna kommer att bli mer och mer förfinade. Handeln blir allt duktigare på att paketera hela måltiden, säger Dan Jacobson .
Att driva produktutvecklingen och skapa goda, nyttiga och enkla måltider för att få kunderna att klara livspusslet är en stor utmaning för dagligvaruhandeln, men de som klarar av det kommer att dra det längsta strået, tror Dan Jacobson.
I tre och ett halvt år har han haft sin nuvarande position och han lyfter fram det stora intresse som finns för mat.
– Att ständigt vara en del av debatten ger ett stort tryck på verksamheten. Det händer alltid något och vi jobbar hela tiden för en kontinuerlig kontroll. Att täcka upp för alla eventualiteter och riskminimera är ett jättejobb, men där tycker jag att vi blivit väldigt duktiga.
Vilken är den hittills största frågan under dina år som färskvaruchef?
– När vi lanserade emv-mjölken. Där lyckades vi inte riktigt föra fram att bonden får samma pengar men att allt annat runtikring blivit billigare.
De stora utmaningarna för handelsaktörerna är främst två, enligt Dan Jacobson. Den ena gäller råvarufrågan.
– Vi måste skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar produktion där vi måste ta större ansvar och grepp. Vi måste anpassa vårt arbetssätt och knyta närmare kontakter med leverantörerna. Det andra handlar om hur vi ska förbättra vårt konsumenterbjudande. Kunden som handlat sin mat på Ica ska ju kunna servera en riktigt god måltid. Matglädjen ska bli ännu större genom vår kunskap, vårt intresse och engagemang.
Hur kopplar du själv av?
– Jag cyklar gärna, i helgen blev det 6,5 mil norr om Stockholm. Man kommer in i ett kontemplativt tillstånd och det blir lätt att lösa världsproblemen.
Du är själv matlagningsroad. Vad kan du servera en fredagskväll?
– Jag grillar gärna och en detalj som jag uppskattar är flapsteak, en tunn bit som ska upp i 57 grader. Lite svartpeppar, flingsalt, en hemslagen bea och en god grönsallad till blir perfekt. Potatis behöver vi inte, däremot ett italienskt vin, gärna en Barolo.
KAJSA SÖDERBERG
FAKTA
DAN JACOBSON
AKTUELL Färskvaruchef Ica Sverige.
BAKGRUND Hortonom vid Sveriges lantbruksuniversitet, förbundsdirektör på Gröna näringen, GRO, vd för Mellansvenska odlare och Sydgrönt, inköpschef frukt och grönsaker på Ica sedan 2005, färskvaruchef sedan 2011.
FÖDD 1962.
BOR Täby.
FAMILJ Fru och två barn.
FRITID Hav och båt, cykling, matlagning.
VILL ÄTA MIDDAG MED Ingvar Kamprad.