23948sdkhjf

Han tar bondfikat till storstan

Fokus på svenska råvaror och den svenska bonden som livsmedelsproducent. Det är parollen när LRF nu lanserar en helt ny verksamhet, kafé- och restaurangkedjan By:.
Tanken är att svenska bönder ska få draghjälp av By: genom att den nystartade kedjan endast ska servera svenska råvaror.
– Vi vill uppmärksamma kunderna på svenska råvaror och att andra restauranger ska se att vi kan driva en affärsverksamhet med vinst enbart med svenska råvaror. Det hoppas vi ger ringar på vattnet för svenska bönder. Man får se det som en marknadsföringskanal för svenska produkter, säger Per Åhrlin , vd för By:.
En liten andel produkter ska också säljas via restaurangverksamheten, men just det kommer inte nå sådana volymer att det får någon förändring på omsättningen för den svenska bonden.
– Vi blir en marknadsföringskanal för svenska bönder. Tanken är att vi ska sälja en liten andel närproducerade produkter på den ort restaurangen ligger, kanske havregryn från gården intill, säger Per Åhrlin.
Samtidigt säger han att man inte är fundamentalister, ingredienser som olivolja och citron eller kaffe finns på både restauranger och kaféer.
– Men det blir väldigt tydligt att vi anpassar oss till säsong. I januari blir det inte många rätter med tomat i, exempelvis.
Det första By:fiket smygöppnade i slutet av juli i Stadshagen i Stockholm. Hittills har det gått bättre än väntat och tanken är att man ska dra lärdom av konceptet innan det flyttar ut i landet och kanske går ut på franchise. Den första By:restaurangen ska öppnas inom ett halvår och man tittar framför allt på centrala lägen som gallerior. Om fem år kan det finnas 16 kaféer och restauranger, hälften vardera, ute i landet.
Kan du beskriva By:-själen?
– Den är trygg, ärlig och klurig. Med det menar jag att man inte alltid behöver köpa nytt. Man kan återanvända eller göra själv. Det syns i vårt koncept på inredningen till exempel. På LRF har vi samlat in avlagda jeans som numera utgör en trasmatta på caféet och våra fina broderade kuddar har Stockholms stadsmission gjort.
Vad gillar du själv för fika?
– Jag tycker om traditionellt bondfika – kokkaffe och bullängder – och är inte så mycket för amerikaniserat fika med enorma muffins.
Vilken är din favoritby?
– Självklart blir det Utnora utanför Gävle, där har jag mitt fritidshus som är en gammal bondgård.
SOFIA CALLIUS

PER ÅHLRIN
AKTUELL Vd för By: inom LRF, som nu startat fik.
BAKGRUND Jurist och marknads­ekonom, vice vd på LRF Konsult, vd Svensk markservice, vd för LRF:s konferenshotell Sånga-Säby på Ekerö.
FÖDD 1959 i Gävle.
BOR Stockholm.
FAMILJ Sambo och ett barn.
FRITID Åker båt, sköter fritidshuset och spelar golf.
VILL ÄTA MIDDAG MED PG Gyllenhammar vore kul.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047