23948sdkhjf

Butiksbageriet blir pizzeria på kvällen

Vad gör man med sitt butiksbageri när det inte används? Icahandlaren Urban Svensson i värmländska Skoghall visste besked. Han öppnade en egen pizzeria och anställde Karlstads bästa pizzabagare.
Men hur hittade han den bästa pizzabagaren när man nu fått en sådan idé? Jo, han åt sig igenom samtliga pizzerior i hela Karlstadsområdet.–Man märker direkt om det är en pizza av hög kvalitet. När du tar upp pizzan ur kartongen ska kartongen vara helt torr. Då vet du att osten som använts är av högsta kvalitet, pizzan är både mager och god. Det var så jag upptäckte vår pizzabagare Esam Kasim.När Urban Svensson pratar om sitt utbud av pizzor, i dag omkring 80 stycken och numera även kompletterat med kebabtallrik, är det tydligt att han blivit lite av en expert på området. För två och ett halvt år sedan genomgick butiken en stor om- och utbyggnad och i samband med den kom satsningen på kock-i-butik, catering och färdigmat. –Då lagades 50 portioner färdigmat om dagen, nu är vi uppe i 200. Men vi kände att vi ville ta det hela ett steg till. Efter lite funderande kom vi fram till att bageriet lätt kunde förvandlas till pizzeria.Hela brödavdelningen fick hjul och på ett enkelt sätt går det att rulla undan avdelningen när bagaren går hem vid halv fem och pizzabänken rullas ut i stället. Fem dagar i veckan bakar två pizzabagare många olika varianter. Från grunden naturligtvis.När Urban Svensson tog över butiken 1999 omsatte den 48,6 miljoner kronor inklusive moms. I dag har försäljningen ökat till 100 miljoner kronor. Målet är att sälja pizza för 1 procent av omsättningen. Än så länge täcker försäljningen bara pizzerians omkostnader trots att 25–70 pizzor säljs varje dag.–Fortsätter vi göra rätt saker har vi möjlighet att öka omsättningen med fem miljoner om året. Butiken är stor och vi har potential att lyfta den ännu några snäpp.Skoghall ligger i Hammarö kommun med 15000 invånare. Här finns fem butiker, två Ica Supermarket, en Pekås, en Netto och en Coop Extra.Hur gör man för att klara sig i en sådan konkurrens?–Det gäller att vara innovativ och med de satsningar vi gjort har vi klarat oss bra. Men det gäller att komma på nytt hela tiden.På menyn återfinns de flesta varianter som man vanligen hittar på en pizzeria. Men så dyker det upp en rubrik som lyder Plankpizza. För 85 kronor kan den hugade här beställa exempelvis pizzan Vänern, som innehåller potatismos, salami, bacon, lök, grillad paprika och starka kryddor.Vilken är din favoritpizza?–Ica Special, en halvinbakad pizza med oxfilé, färska champinjoner, grillad paprika, lök och bearnaisesås. Den är jättegod, säger Urban Svensson.KAJSA SÖDERBERGMÖTETUrban SvenssonAKTUELL Driver Ica Supermarket Skoghall som har egen pizzeria.FÖDD 1962.BAKGRUND Började på Ica som 20-åring, köpte Ica Nära Kristinehamn 1989 och Ica Tummen, senare Supermarket, i Skoghall 1999. BOR Karlstad.FAMILJ Fru och två barn.FRITID Joggning, golf, jakt.VILL ÄTA MIDDAG MED Skådespelaren Mikael Persbrandt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.687