23948sdkhjf

Han manar till nationell samling

Svenska köttbranschen har stora bekymmer. Krafttag behöver tas av både producenter, politiker och handel. Därför har LRF Kött bildats. Nyvalde ordföranden för organisation är lantbrukaren Thomas Magnusson.
Han talar med småländsk övertygelse. Om Sverige ska få bukt på köttnäringens lönsamhet och tillväxt måste den negativa trenden vändas inom tre år.–Vi har dålig lönsamhet på gris, nöt och lamm. Tappar vi för mycket produktion når vi ett kritiskt läge när svenska köttnäringen blir för liten för att vara en intressant part för handeln.Innan Thomas Magnusson börjar räkna upp motåtgärderna slår han fast: svenska konsumenten är aldrig beredd att betala för ineffektiv produktion. För det är det som blir konsekvensen av för små volymer med dyrare foder, transporter och slakt.–Vi måste jobba intensivt med svenska köttets mervärden, tydligt ursprung och innehåll, på hur bra näringen är vad gäller djurhållning och begränsad användning av läkemedel i produktionen.Skälet till att LRF Kött bildades var enligt Thomas Magnusson att ingen tar ett gemensamt branschansvar för frågorna.–Vi behöver samlas på nationell nivå, politiker, konsumenter, lantbrukare, slaktföretag och handel för att göra rätt saker. Det känns ibland som om vi gör olika saker när vi egentligen vill samma. Vi har mycket att lära av kycklingindustrin som ligger 10, 15 år före oss vad gäller kundanpassning.Att tillgodose vad konsumenterna vill ha, att segmentera, marknadsföra och kanske mest av allt – släppa slakteriernas volymfixering är centralt för köttnäringens utveckling.–Det börjar svänga, men fortfarande finns en inställning hos vissa i branschen att kunden ”får ta det vi levererar”. Men allt börjar ju hos kunden. Där kan vi göra massor, särskilt tillsammans med handeln.Vad tycker du att handeln kan göra för det svenska köttet?–Handeln gör mycket, men självklart är det en komplikation att handeln inte vill släppa sina marginaler. Men prisskillnaden mellan utländskt och svenskt får inte vara för stor. Ursprungsmärkning och profilering i butik är något som handeln kan jobba med, säger Thomas Magnusson.Vad tycker du själv är det möraste, finaste köttet, kött från köttrasdjur eller en gammal mjölkko?–En fetare mjölkraskviga med insprängt fett, det tycker jag i alla fall.KAJSA SÖDERBERGMÖTETThomas MagnussonAKTUELL Nyvald ordförande för LRF Kött.FÖDD 1950.BAKGRUND Lantbrukare, kött- och mjölkbonde, spannmålsproduktion, skogsbruk, förtroendevald inom LRF, lokal- och riksnivå, revisor på det som idag heter LRF Konsult.BOR Rinkaby, Växjö.FAMILJ Fru och tre vuxna barn.FRITID Jakt.VILL ÄTA MIDDAG MED Statsminister Fredrik Reinfeldt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078