LRF Kött vill vända negativ trend
LRF Kött styrs av Köttdelegationen med representanter från intresseföreningar och LRF och har haft sitt första möte.
Thomas Magnusson, vice ordförande i LRFs riksförbundsstyrelse, valdes till ordförande för LRF Kött och Jan Forssell, ordförande i Sveriges Nötköttsproducenter, till vice ordförande.- Syftet med LRF Kött är helt enkelt att öka de svenska köttproducenternas och branschens konkurrenskraft och tillväxt, säger Thomas Magnusson i en kommentar. Vi ska arbeta med köttspecifik näringspolitik, omvärlds- och marknadsanalys, kommunikation och stödja utveckling av marknad, företagande och primärproduktion.
– Målet för LRF Kött är att inom tre år vända den negativa volym- och värdeutvecklingen inom svensk köttproduktion och ta marknadsandelar både i och utanför landet, säger Jan Forssell.
För att skapa lönsamhet och tilllväxt vill LRF Kött arbeta för ursprungsmärkning och fortsatt marknadsföring av svenska mervärden och en ökad differentiering av svenskt kött, utveckling av utbud och kvalitet på avel och rådgivning samt öka svensk köttproduktions konkurrenskraft samtidigt som djuromsorg och miljöhänsyn behålls.
Minskat regelkrångel, tolkningar anpassade för svenska förhållanden och förändrade regelverk eller djuromsorgsprogram av den typ som utformas för grisproduktionen samt politiska ersättningar för merkostnader i form av djurvälfärds- och miljöersättningar är nödvändiga, enligt LRF Kött.
– LRF Kött kan inte åstadkomma detta självt. Vi vill kroka arm med politiker, myndigheter, slakterier och handeln och gemensamt arbeta för att vända trenden, säger Thomas Magnusson.