23948sdkhjf

Från negativt rött till positivt grönt

Fredrik Röhr och hans kolleger på Ica Maxi i Södertälje ville ändra attityden till datummärkning. Tillsammans arbetade de fram konceptet Ät snart, där de röda extraprislapparna bytts ut mot gröna som signalerar såväl miljömedvetenhet som bra köp.

För fyra år sedan började Fredrik Röhr, butikschef och delägare på Ica Maxi i Södertälje, att diskutera svinn och miljömål med butikens Icahandlare Jonas Berg.–Vi började titta på vad vi slängde och varför. Det visade sig vara en ständig balansgång mellan kundnytta och svinn. Vi kom fram till att vi behövde ändra attityden till datummärkning. De röda lapparna som signalerar kort datum uppfattades som negativa och utpekande; här är en som inte har så gott om pengar och letar extrapriser. I stället ville vi vända det till något positivt – en grön lapp som visar att den som handlar gör både en bra affär och ett gott miljöval, säger han.Konceptet Ät snart var fött. Den gröna etiketten visar att varan, som fortfarande är av god kvalitet, börjar närma sig bäst före-datum och säljs till rabatterat pris. När det rör sig om större volymer sätter butiken ut en skylt i stället för att märka varje enskild vara.–Märkningen används på alla livsmedelsprodukter. Allra bäst säljer bageri- och charkprodukterna – speciellt tårtorna. Allt bröd sänks till halva priset efter klockan 21. Jag kan inte med säkerhet säga hur märkningen påverkat svinnet. Butiken ökar sin omsättning med 4–5 procent per år, medan svinnet ligger konstant under samma period. Vad det beror på är svårt att säga, personalens kompetens och engagemang bidrar mer till minskat svinn än Ät snart-märkningen, säger Fredrik Röhr. Har Ät snart-konceptet fått några efterföljare?–Ja, hela Ica nappade på idén och tog efter layout och tankesätt och det är nu upp till den enskilda Icahandlaren att använda konceptet eller inte. Men det har dykt upp även hos våra konkurrenter, och en norsk kedja hörde av sig och frågade om de fick kopiera konceptet. Det fick de, säger Fredrik Röhr.Arbetar ni miljömässigt på fler sätt?–De Ät snart-produkter som inte säljs fryser vi ned och skänker till hjälporganisationen Helping Hands. Sedan en månad tillbaka skickar vi allt animaliskt avfall till en biogasanläggning. Vi har en maskin utanför butiken som separerar förpackningar och råvaror och är den första butiken i Sverige som använder detta i stordrift.Pia WallbergMÖTETFredrik RöhrAKTUELL Som butikschef och delägare på Ica Maxi Södertälje där man infört märkningen Ät snart för varor med kort datum.FÖDD 1977BAKGRUND Har arbetat 17 år i butik, började som butikschef för Konsum i Eksjö när han var 21 år, färskvaruchef på Ica Maxi i Nacka och sedan 2007 butiks-chef och delägare i Ica Maxi Södertälje.BOR Hammarby sjöstad i Stockholm.FAMILJ Sambo och två barn.FRITID Umgås med familj och vänner. Träna på gym.VILL ÄTA MIDDAG MED Mediemogulen Jan Stenbeck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064