Koka djupfrysta hallon
Det är speciellt äldre och personer med nedsatt immunförsvar som vara försiktiga då maginfektionen kan slå hårt mot dem.Under de senaste tio åren har 28 utbrott av norovirus kunnat kopplas till importerade hallon, meddelar Livsmedelsverket. Nu anser verket att förpackningarna bör förses med text om att kokning rekommenderas.Sverige drabbas oftare än andra europeiska länder av utbrott av norovirus. Anledningen antas vara att vi äter mer hallon som inte kokats, exempelvis i smoothies desserter och bakverk.Att upptäcka noroviruset i enskilda partier kan vara svårt. Anledningen är att det krävs ett fåtal viruspartiklar för att en person ska insjukna. Så små mängder är svåra att hitta vid en provtagning.– I detta specifika fall tycker vi därför att det kan vara befogat att företag får märka med kokningsanvisning, säger Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket.Tidigare i år utfärdade Livsmedelsverket rekommendation om kokning av jordgubbar sedan hepatit A kopplas till importerade bär. Där kunde man dock hitta de aktuella partierna som var smittade.