23948sdkhjf

Matvin kan säljas fritt

Vin som måltidsdryck får inte säljas i livsmedelsbutiker.  Men för vin som är avsett för matlagning är det fritt fram. Då kallas produkten för alkoholhaltigt preparat. I veckan väntas besked från EU som ska ge en tydligare gränsdragning.

Det var i fredags som SVT:s Västnytt berättade att ett 14-procentigt risvin avsett för marinering såldes i livsmedelsbutiker i Göteborg. En genomgång av regler visar på betydande oklarheter.Fram till 2011 krävdes tillstånd från Läkemedelsverket för att sälja alkoholhaltiga preparat. Men sedan 2011 släpptes handeln fri.Tillsynsmyndighet är nu Folkhälsoinstitutet. I dag finns dock inga klara regler för vad som skiljer ett alkoholhaltigt preparat fån en alkoholdryck. Den regel som nu gäller är den som står i Alkohollagen och som säger att produkten inte får säljas om det finns risk att den används i berusningssyfte. Västnytt har provdruckit risvin och hävdar att det smakar som dålig sherry men är helt drickbart.På onsdag väntas dock nya föreskrifter från EU som tydligare ska göra klart skillnaden mellan alkoholdryck och alkoholpreparat. Och enligt Aftonbladet överväger nu Systembolaget att ta vinerna i sitt sortiment.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062