23948sdkhjf

Trögt för köttodling i Sverige

Att odla fram kött i laboratorium  är fullt  möjligt. Ur ett miljö och resursperspektiv är det bättre än att gå ”omvägen” över ett djur. Men trots det har denna forskning lagts på is i Sverige.

Forskning har pågått i tio år men nu verkar alltså bidragen att tryta, berättar Dagens Nyheter. Orsaken kan vara att det hela verkar för mycket sience fiction och att det kan vara svårt att se en en framtid för produkten. Men i Holland fortsätter forskningen och där hoppas man att snart kunna presentera en odlad hamburgare.Att ta fram kött genom att odla stamceller med hjälp av näring från exempelvis alger är alltså fullt möjligt. Svårare har det varit att hitta det som ger köttet dess smak.Om produktionen blir storskalig finns stora miljövinster att göra. Behovet av mark minskas med 99 procent, behovet av vatten med 90. Och utsläppen av växthusgaser reduceras med 85 procent jämfört med konventionellt framställt kött.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078