Miljön som grön tråd
Intresset för miljö går som en grön tråd genom Per Rosengrens liv; från tiden som naturintresserad och miljömedveten yngling, vidare in i yrkeslivet och en lång karriär inom KF och nu senast till Saltå kvarn, där han sedan årskiftet är försäljningschef.
natur och miljö. Det grundar sig i viljan att göra gott. Nu för tiden
utgår min medvetenhet från yrkesrollen och jag ser hur företagandet kan
vara en positiv kraft för miljön, säger Per Rosengren.–Som
försäljningschef på Saltå kvarn får jag se ekologi i ett större
sammanhang än avgränsat certifierade livsmedel, till exempel genom
kretsloppsgårdarna som levererat spannmål till oss.Till KF kom Per
Rosengren 1990 då han började arbeta med inköp och kategorifrågor på
Gröna Konsum. Han höll sig sedan kvar inom KF i olika konstellationer,
bland annat som vice vd för Cikab – fram till våren 2012, då han lämnade
sitt uppdrag som hållbarhetschef för KF-koncernen.–Jag har levt hela mitt liv inom dagligvaruhandeln och har ett förflutet som bland annat köttmästare och butikschef.Efter gymnasiet uppstod en lucka fram tills militärtjänstgöringen och Per Rosengren började jobba på Konsum. –När
lumpen var slut återvände jag till Konsum, fast jag egentligen hade
tänkt läsa vidare på universitetet. Nu blev det inte så, men via
internutbildningar och halvtidskurser i ekonomi och organisation på
Stockholms universitet har jag ändå fått en ekonomisk utbildning.Sedan han lämnade KF för ett år sedan har Per Rosengren jobbat som konsult inom området kategoriansvarig. –Konsultarbetet
kretsade inte runt hållbarhet i sig, utan mer kring frågor som hur man
jobbar utifrån kundinsikter i relationen mellan leverantörer och kedjor.
Jag kände att jag ville arbeta mer operativt, så när jag fick frågan
från Johan Ununger (vd för Saltå kvar, reds anm) var svaret enkelt. Saltå
har Per Rosengren haft kontakt med sedan mitten av 1990-talet via sitt
miljöarbete på Gröna Konsum då han letade efter ekologiska varor till
Änglamark.De nya arbetsuppgifterna omfattar bland annat
organisationsutveckling och relationer med marknad och kunder. Han
arbetar på kontoret i Järna cirka tre dagar i veckan, resten av tiden
finns han bland annat på företagets bageri på Brommaplan eller i butiken
på Södermalm i Stockholm.Blir det mycket ekologisk mat hemma?–Ja,
men jag är måttligt intresserad av matlagning, kanske lite över
genomsnittet. Jag uppskattar och värnar om goda råvaror, men erkänner
att det ibland slinker ned en korv med bröd.Har du någon favoritekoprodukt?–Ja,
men jag vet inte om den finns kvar i butik. Änglamark hade en
fantastisk bruten parmesanost som var en stor smakupplevelse. Och
Torfolk gårds lingonsylt, den smakar som hemgjord sylt på egenhändigt
plockade lingon.Pia WallbergMer om Per RosengrenAKTUELL Ny försäljningschef på Saltå kvarn.BAKGRUND Hållbarhetschef KF-koncernen, vice vd för Coops inköpsbolag Cikab, varit med och utvecklat Änglamark.FÖDD 1957.BOR Kungsängen.FAMILJ Fru och tre barn.FRITID Vara ute i naturen, skridskor och skidåkning – både utför och på längden.VILL ÄTA MIDDAG MED Brittiska kocken Jamie Oliver.