23948sdkhjf

Köttguide för klimatsmarta

Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är i färd med att utveckla en köttguide som ska visa hur klimatsmarta olika kött-alternativ är.

Köttguiden

är en tabell där man kan se vilken påverkan olika slags proteinkällor

har på olika miljöområden. Tanken är att den ska underlätta bra val och

stimulera till dialog och kommunikation om den höga köttkonsumtionen.

Bakom den till synes enkla tabellformen finns en hel del svåra

överväganden och en gedigen forskningsinsats.

- Köttguiden lyfter fram att det finns olika miljömål som ibland står mot varandra.

På frågan om vilket kött man ska välja till middag finns det ju inget

enkelt råd att ge, men genom bättre kunskap kan konsumenterna göra mer

medvetna val. Det vi säkert kan säga är i alla fall att vi i västvärlden

behöver dra ner på köttkonsumtionen om miljömålen ska nås, säger

SLU-forskaren Elin Röös i ett pressmeddelande.

I

Köttguiden finns fyra indikatorer att ta hänsyn till när det gäller bra

mat: klimat, biologisk mångfald, användning av kemiska bekämpningsmedel

och antibiotika samt djurvälfärd. Olika proteinkällor märks upp med ett

tregradigt system av grönt, gult och rött ljus för vad som är bäst,

mindre bra och sämst med hänsyn till dessa olika indikatorer.

Köttguiden finns på en egen webbsida, www.kottguiden.se.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063