Köttguide för klimatsmarta
Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, är i färd med att utveckla en köttguide som ska visa hur klimatsmarta olika kött-alternativ är.
Köttguiden
har på olika miljöområden. Tanken är att den ska underlätta bra val och
stimulera till dialog och kommunikation om den höga köttkonsumtionen.
Bakom den till synes enkla tabellformen finns en hel del svåra
överväganden och en gedigen forskningsinsats.
- Köttguiden lyfter fram att det finns olika miljömål som ibland står mot varandra.
På frågan om vilket kött man ska välja till middag finns det ju inget
enkelt råd att ge, men genom bättre kunskap kan konsumenterna göra mer
medvetna val. Det vi säkert kan säga är i alla fall att vi i västvärlden
behöver dra ner på köttkonsumtionen om miljömålen ska nås, säger
SLU-forskaren Elin Röös i ett pressmeddelande.
I
Köttguiden finns fyra indikatorer att ta hänsyn till när det gäller bra
mat: klimat, biologisk mångfald, användning av kemiska bekämpningsmedel
och antibiotika samt djurvälfärd. Olika proteinkällor märks upp med ett
tregradigt system av grönt, gult och rött ljus för vad som är bäst,
mindre bra och sämst med hänsyn till dessa olika indikatorer.
Köttguiden finns på en egen webbsida, www.kottguiden.se.