Hallå...Måns Falk på Accademia Di Luca
– Vi har i alla år arbetat med utbildning och matinspiration. Nu vill vi skapa ett kompetenscentrum för det. Vi jobbar med medelhavsmat och vi vill nå ut till konsumenter via handeln.Ni presenterade idén igår, hur gick det?– Vi hade bjudit in inköpare och personal inom dagligvaruhandeln tillsammans med vår egen säljkår. Det kom cirka 60 personer och vi bjöd på medelhavsmat som lagades av Långbro Världshus. Fernando Di Luca pratade också om varför vi gör det här.Är det hans idé?– Ja det kan man säga att det är men hela styrelsen finns med bakom honom.Varför gör ni det här?– Vi tycker att det behövs och vi anser att kunskapen om mat är för låg i Sverige. Det finns stora hälsoproblem i hela västvärlden som hänger ihop med att vi äter fel mat. Undersökningar visar att vi äter för mycket fett och socker och för lite grönsaker. Det vill vi ändra på.Samtidigt talas det om att vi har en hälsotrend med stort intresse för surdegsbröd och långkok, hur ser du på det?– Ja, den gäller på Södermalm och i Vasastan här i Stockholm. Men om man tittar lite mer generellt i Sverige så är det många som äter taskiga halvfabrikat till middag. Men vi vill visa att man kan äta omättat fett, bönor och grönsaker istället. Vi känner att vi år helt rätt ute med det här.Camilla Myrsten