Andra bullar på gång hos Bull-Olles
En av köparna är bageriets vd, Hans Nilsson, som är uppvuxen på orten.Hälsinge ostkaka och Moas ostkaka är två av storsäljarna hos Bull-Olles bageri i Bollnäs. Den förra är en lokal produkt för hela Hälsingland tillverkad efter traditionellt recept.Moas började tillverkas på 1990-talet och har blivit populär i stora delar av landet.– Jag föredrar Hälsinge ostkaka, det är den jag är uppvuxen med, säger Hans Nilsson, som har rötterna fast förankrade i Bollnäs och är vd och ny ägare till Bull-Olles tillsammans den lokale entreprenören Bernt Larsson, som startade Tönnebro värdshus i Söderhamn för 25 år sedan.Bull-Olles med 17 anställda levererar till dagligvarubutiker i främst Hälsingland och Gävle. Tillverkningen är inriktad på matbröd, kaffebröd, paltbröd och så de populära ostkakorna.– Det har varit många glada tillrop sedan det blev känt att jag och Bernt Larsson tar över. Vi tycker att det är inspirerande och ser stora möjligheter att utveckla verksamheten.Bull-Olles ägdes tidigare av Milko, men övertogs av Arla till följd av fusionen av de båda mejeriföretagen. Arla anser att det är ett naturligt steg att sälja bageriet och bedömer att lokala entreprenörer bättre kan ta hand om det i framtiden.Bull-Olles har dock äldre anor än så. Det grundades redan 1952 av Olle Frisk och såldes i slutet av 1970-talet till Södra Hälsinglands mejeriförening. I början av 1990-talet hamnade det i Milkos ägo.Hans Nilsson har varit vd för bageriföretaget i två år. Klivet in i brödets värld tog han efter att ha arbetat mer än 30 år vid mejeriet i Bollnäs som ägdes av Milko och som lades ned i april 2010.– Jag var platschef där sedan 1999. Det är klart att det kändes sorgligt med nedläggningen, inte minst eftersom mejeriet var så modernt. Allt på insidan byggdes nytt 2001.Hans Nilsson säger att han och kompanjonen har en hel del idéer för bageriet framöver, men än så länge är det för tidigt att berätta om dem. Kunskapen om maskinteknik och intresset för personalfrågor är saker han tar med sig från alla år på mejeriet.Hur är det med de egna talangerna på området, kan du baka?– Det undrade personalen också, så i fjol bakade jag kanelbullar hemma som jag tog med mig och bjöd på. Självklart på Kanelbullens dag den 4 oktober.Tror du på fusionen Arla-Milko?– Ja, det gör jag. För ägarna till Milko fanns det inga andra alternativ, sedan är det förstås mycket tråkigt för anställda som drabbas av neddragningar.Johan SedeniusAktuell: Köpare av Bull-Olles i Bollnäs tillsammans med Bernt Larsson.Född: 1962 i Bollnäs.Bakgrund: Mejeriteknisk utbildning, började på mejeriet i Bollnäs 1978 där han slutade som platschef när anläggningen stängdes för två år sedan. Vd för Bull-Olles.Bor: Arbrå, två mil norr om Bollnäs.Familj: Fru och två barn.Fritid: Hus och hund, spelar badminton. Golf i mån av tid.Vill äta middag med: Ingvar Kamprad ”Jag har alltid beundrat hans inställning till personalen och förmågan att få den med sig i företagets utveckling”.