Där mat av hög kvalitet får kosta
Det senaste decenniets uppgång för ekologiskt, närproducerat och småskaligt är en reaktion på den utvecklingen och den har skett parallellt med att avdelningen med all världens mat blivit bredare i våra butiker. Som det trendkänsliga och utvecklingsorienterade folk vi är så multitaskar vi inte bara när vi vobbar och ratt-smsar utan även när vi handlar och lagar mat. Lite exotiskt, lite lokalt och lite lågpris.Jag fick för ett tag sedan en intressant tankeställare och aha-upplevelse i samband med en resa till Trentino och Tyrolen för att titta på landsbygdsbutiker. Medan vi fokuserar på billigare och snabbare var ledorden i dessa regioner kvalitet och självbestämmande, det fick faktiskt kosta pengar för både samhälle och företag att ta fram mat av hög kvalitet och göra den tillgänglig för medborgarna. Det tog ett drygt dygn innan polletten hade trillat ner i gruppen jag reste med, att förstå hur de tänkte och hur deras prioriteringar ser ut. För dig som har möjlighet, åk dit och besök butiker och prata med människor. Där finns det mycket att lära om hur man skapar sammanhang och tillhörighet med maten i centrum. Mejla mig gärna på info@livsmedelshandlarna.se, så kan du få ett exemplar av den reserapport vi gjorde.Pär Bygdeson, vd, Livsmedelshandlarna.