Hallå...Fredrik Strömblad, på Djupfrysningsbyrån
– Bland annat står det hur stort svinnet är och det ligger på totalt en miljard kilo per år. Av det kan man säga att ungefär en tredjedel är onödigt svinn. I guiden ger vi råd om hur man ska göra för att minska svinnet. Vad har frysen för roll i sammanhanget?– Vi har tittat på fem produkter och jämfört frys kontra kyl. Vi har granskat hela värdekedjan fram till köket men vi hat utelämnat tallrikssvinnet. Då ser vi att djupfrysning är bättre ur svinnsynpunkt.Varför det?– Det hänger ihop med att man ofta överköper, vilket innebär att man handlar mer än man behöver. Har man mat i frysen kan man ta fram mer exakt så mycket man ska använda och då innebär det att man slänger mindre. Vi har varit initiativtagare till det här men vi har flera andra bakom oss, exempelvis Jordbruksverket, Findus, Procordia, Livsmedelsföretagen med flera.Vad ger du för svinnråd till butiker?– Jag brukar säga att de ska mäta sitt svinn hela tiden för att sedan kunna göra något åt det. Det är först när man har full koll på svinnet som man kan åtgärda det. Sedan brukar jag påpeka att det är viktigt med de enkla knepen som att hålla en obruten kyl- och fryskedja och att hålla riktigt kallt i sina butiksfrysar.Camilla Myrsten