23948sdkhjf

Varning för västkustmusslor

Musslor och ostron från västkusten kan under sommarhalvåret innehålla för mycket E. colibakterier,  Livsmedelsverket avråder från att äta musslor som inte är kontrollerade och överväger att öka provtagningen.

Kontrollen av produktionsområden för musslor och ostron omfattade 2009 och 2010 omkring 1300 prov per år. Proverna togs utmed den svenska västkusten för att ta reda på om det fanns olika typer av algtoxiner samt bakterien E. coli i musslorna och ostronen..När Livsmedelsverket hittar höga halter av algtoxiner eller E. coli stängs området för upptag och musslorna kommer därmed inte ut i butikerna. Kontrollen visar att det fanns E. colibakterier över gränsvärdet i både blåmusslor och ostron i flera produktionsområden under sommarhalvåret 2009 och 2010. – Musslor är nyttig och mager mat. Om man vill undvika dåliga musslor

bör man äta kontrollerade musslor och inte sådana som plockats direkt

från havet eller stranden. Det finns inte några perioder under året som

okontrollerade musslor är säkra att äta, säger Ingrid Nordlander, statsinspektör vid Livsmedelsverket. Musslor - så här undviker man dåliga musslor

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063