Hon fixar gående bord på Österlen
För sex år sedan startade Monica Frangeur sina matvandringar på Österlen, där vandrarna gör många matstopp för att smaka på delikatesser från skånska producenter. Turerna är tidigt fullbokade för hela säsongen.
– När jag började hade jag med mig en, två eller tre kunder. Sen tog det en månad och så hade dessa kunder skickat hit sina vänner och bekanta. Sedan dess har jag haft fullt. Varje år tänker jag att i år kanske det inte kommer någon. Men det går bra, säger Monica Frangeur.Som liten flicka drömde hon om att bli bonde, men läste senare till biolog. Hon anlitades ofta som projektledare för att hjälpa till och utveckla Skåne som matregion. Det blev många möten, timmar framför datorn och stunder i bilen.– Jag älskar att vara utomhus, det är det bästa jag vet. Men jag var ju aldrig det då.Någonstans mellan kärleken till maten, kontakterna med skånska livsmedelsproducenter och kärleken till utomhusvistelse föddes Monica Frangeurs drömjobb. Nu arbetar hon heltid med matvandringarna. Vandringssäsongen pågår mellan maj och september. I oktober planerar hon för nästa år och i november släpper hon platser till vandringarna. Sedan jobbar hon med alla bokningar.Monica har också nära kontakt med cirka 50 leverantörer av allt från rökt tuppkött till spettekaka.Poppis hos kungenRökt tuppkött är förresten kungens favorit. Han var med på en vandring 2007 och i november samma år serverades tocken (skånska för tupp, reds anm) på Nobelmiddagen.– Vi vet ju inte hur turerna gick, men han blev väldigt förtjust i den.Finns dina leverantörer i dagligvaruhandeln?– Inte många, kanske 10 av 50. Så de känner inte av trenden för mer närproducerat?– Många tycker nog att trenden är tydligare i media än i verkligheten.Men dina kunder då?– Ja, jag ser ju intresset jättetydligt. Åldern på mina kunder går ner. I början kom mest folk i 60-årsåldern. Numera bokar 30-åringar på eget initiativ och de är väldigt frågvisa. Jag blir verkligen jätteglad, för det har ju stor betydelse för framtiden, för vad som händer med vår mat.Charlotta ErikssonMÖTETMonica FrangeurAktuell: med matvandringar på Österlen med företaget Upplev & NjutFödd: 1967 i MalmöBor: i Maglehem, precis vid porten till ÖsterlenFamilj: man och en sonFritidsintressen: mat, vandring, cykling, simning och gympaFavoritmat: primörer efter säsong, ”just nu är sparrisen helt fantastisk”Vill äta middag med: Mathias Dahlgren, kocken bakom Grand hôtels Matsalen och Matbaren, ”skulle vara inspirerande, han är helt outstanding, han använder några av mina producenter och han ska vara en fantastisk människa”