Hallå...Christina Möller, matprofil
– Ja, sparrisen, som är en fantastisk primör, ökar. Jag har ju varit med länge och förr i tiden hade vi riktigt fina sparrisodlingar i Sverige. Men när burksparrisen kom på 50-talet då dog de svenska sparrisodlingarna ut. Det är verkligen roligt att se att de har kommit igen nu. Det började med att matjournalisten Karin von Schenck startade Österlen Sparris. Från början fick hon fram 60 kilo på en säsong men idag handlar det om flera ton. I år har jag besökt gotländska sparrisodlare och det är så kul att gå ut i landen och se hur sparrisen växer. Det är bara att plocka den, skala den lite lätt och att lägga den på grillen och känna hur fantastiskt den smakar.Har du noterat fler nya primörer som växer på marknaden?– Ja, en annan variant är vårlammen där man fixar lite med naturen så de parar sig tidigare och då kan man få fram svenskt lamm till påsk. Jag har också märkt att rotfrukter som är riktigt små är populära på våren. När jag var på en tillställning så fick vi riktigt små gulbetor, morötter och sparris uppträdda på spett som champagnetillbehör. Det var underbart gott. Sedan har vi ramslöken som kommer som ett populärt alternativ i bland annat soppor, det är också lite nytt.Camilla Myrsten