Hallå...Anders Carne, presschef på Kraft Foods
– Ja, det är det faktiskt och vi ska ha certifierad kakao till 30 procent. Det innebär att vi skiftar bönorna sort för sort och det tar tid. Vi började processen i slutet av förra året och vi räknar med att snart vara i mål för de första 30 procenten. Nästa steg blir att ha certifierade bönor till 100 procent. När kan ni uppnå det?– Processen sker löpande och vi köper alla bönor som finns att tillgå av rätt kvalitet. Det påverkas av hur det gått för de certifierade odlingarna på senare tid. Nu är det oroligt politiskt och inbördeskrig på Elfenbenskusten så vi vet inte hur lång tid det tar. Landet har det väldigt svårt och hela kakaoprocessen har fått sig en rejäl törn. Siktet har varit inställt på 2011 men nu kan det ta längre tid.Vad innebär det för Marabous försäljning?– Vi gör inte det här för att uppnå kortsiktiga försäljningsmål, vi gör det för att vi vill säkerställa processen med kakao från odlare som har anständiga förhållanden. Sedan vet vi att våra konsumenter tycker att det är viktigt att råvaran har odlats under anständiga förhållanden. Men det primära är inte att uppnå kortsiktig försäljningseffekt.Camilla Myrsten