Hallå där.. Margareta Thorgren, informations- direktör på Scan...
– Ja absolut, det ser bra ut. Totalt har vi skinka så det räcker men den ekologiska kommer att ta slut, som vanligt.Finns det ingen alls att få tag i nu?–Jo då, det kan finnas i butikerna, men i nästa vecka blir det nog svårt att hitta den.Har våra julskinketraditioner förändrats?– Ja. Det finns två tydliga trender. Den ena är att vi köper alltmer färdig skinka, alltså sådan som man bara behöver griljera. Nu är över 50 procent av volymen färdigkokt. Mindre än hälften tillagar alltså skinkan på egen hand och de flesta använde då ugnen. Det finns ett litet fåtal som kokar på spisen men det är nog ett utdöende släkte.– Den andra trenden är att konsumenterna efterfrågar mindre skinkor. Tidigare vill man ha jätteskinkan på fem kilo mitt på julbordet. I dag äter vi julskinka under en längre tid, försäljningen börjar redan vid advent. Och då efterfrågar man mindre skinkor men man köper flera gånger istället.Varför har det blivit så?– En anledning kan var att handeln trycker på med mer julerbjudanden tidigare och då blir det naturligt att bli sugen på skinka. En annan kan vara att många firar fler jular på grund av olika familjekonstellationer och det drar också ut på perioden.Hur klarar man efterfrågan på mindre skinkor? Mindre grisar?– Nej, det handlar förstås om styckning. Styckar man för att få stora skinkor kan man få ut fyra till fem från en gris. Men det går också att få fram åtta stycken.Är det en bra utveckling med fler mindre skinkor?–Ur ett miljöperspektiv är det klart bättre att konsumenterna köper fler mindre och verkligen äter upp dem än att den där jätteskinkan blir kvar till långt efter jul och till sist åker i soporna. Lars Thulin