Duktig på att ragga rätt personal
– Man måste göra saker på riktigt. Det är mitt recept för att lyckas, säger Mio Svahn, som nyligen öppnat Coop Extra i Danderyd, nordost om Stockholm.
Hur gör man något på riktigt?– Att man antar en utmaning, slutför den och löser problemen som uppstår på vägen.Detta skulle kunna avfärdas som klyschor ur en management-bok. Men när Mio Svahn säger så är det lätt att tro honom. Hans meritförteckning talar inte emot. Sedan 2007 har han varit med om att öppna fyra Coop Extra. Att den 27-årige östgöten fick förtroendet att öppna Coop Extra i Enebyängen, som får betraktas som en statusbutik i kedjan, talar sitt tydliga språk. Vägen dit var nog att han lyckades väl med etableringen i Linköping, där han fortfarande är chef.Han beskriver sig själv som otålig och drivande. Det senare söker han också hos personalen. Han hävdar att rekryteringen är det viktigaste för att lyckas med en ny butik. Målet är att gästerna, så kallar han genomgående kunderna, ska lämna butiken med ett leende på läpparna.– Det gäller att hitta personal som är verkligt trevliga, men som är det på ett professionellt sätt.Många sökte jobbenDenna gång hade han många att välja på. 1 400 personer sökte de drygt 80 tjänsterna. Ändå har en del av de anställda inte sökt jobben. Mio Svahn fann människor han gillade hos konkurrenter i området och erbjöd dem anställning. En hittade han bakom disken på McDonalds.– Det var en tjej som hade rätt kombination av kundbemötande och proffsighet. Jag frågade om hon vill jobba i den butik jag höll på att starta.Lät inte det som en rätt usel raggningsreplik?– Visst, och värre blev det av att jag inte hade ett visitkort med mig utan fick klottra ned telefonnumret på en bit papper. Men några dagar senare ringde hon och är nu en i personalstyrkan.Lars ThulinMÖTETMio SvahnAktuell: butikschef i nyligen invigda Coop Extra i DanderydÅlder: 27Bakgrund: i olika Coopbutiker i nio årBor: växlar mellan lägenhet i Danderyd och NorrköpingFamilj: singelHobby: styrketräning, löpningFavoritmat: thailändsktVill äta middag med: Ingvar Kamprad ”spännande att höra hur han byggt upp Ikea”