Hallå...Thomas Svaton, vd på Svensk Dagligvaruhandel
– Det är accepterat av Livsmedelsverket. Det är fabrikanterna som anger på förpackningen vilken kyla produkterna ska förvaras i. Verket och branschen har verkligen gått i takt på den här punkten och man kan se det som ett godkännande från verket, men självklart är det tillåtet att ha en lägre temperatur i butiken. Sedan kan man förstås diskutera om det är bra eller dåligt men vi har att göra med en expertmyndighet och man får utgå från att den bedömning som fabrikanten gör är korrekt. Men självklart är vi i branschen öppna för att granska det vi gör. DNs artikel i dag var väldigt svartvit och så ser det inte riktigt ut. Dessutom är det inte helt nytt för vi har fört diskussioner en längre tid.Vad gör ni åt saken?– Vi håller på att kartlägga dels hur det ser ut i övriga Europa och det är inte så att alla länder har en lägre temeratur utan den kan variera ganska mycket från land till land. Vi håller också på att kartlägga hela kylkedjan från fabrikant till butik. Det är ingen idé att sänka kylan i butiken om det har varit en högre temperatur tidigare i kedjan. Ska vi gå ned till + 4 i kedjan så är det viktigt att det ser ut så i hela kedjan.Har du fått några kommentarer från butiker?– Jag har hört en del kommentarer under hela året. De äldre butikerna har i allmänhet en kylutrustning som håller högst +8 grader men alla nya butiker installerar i regel utrustning för max +4 grader. Det är viktigt att ta hänsyn till differentieringen i kravet på kyla när det gäller olika produktkategorier. Exempelvis så får man inte förvara fisk och skaldjur varmare än +2 grader, köttfärs får inte förvaras i högre temperatur än +4 grader. När det gäller charkprodukter som innehåller nitrit så har de ett konserveringsmedel som gör att de kan förvaras i lite högre temperatur.Camilla Myrsten