Kräver sänkt temperatur i kyldiskarna
Sänk temperaturen i de svenska kyldiskarna, lyder Konsumentföreningen Stockholms uppmaning till Svensk Dagligvaruhandel.
Man anser att butikerna borde gå från + 8 grader till +5 grader för det skulle förlänga hållbarheten för de flesta livsmedel.– Vi uppmanar livsmedelskedjorna att prioritera investeringar i
att vinna på det, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm.Föreningen hävdar att hållbarheten kan fördubblas om man sänker temperaturen. Dessutom får man ytterligare en positiv effekt som innebär att mängden konserveringsmedel och salt kan sänkas i vissa livsmedel. I förlängningen för det med sig att matavfallet kan minskas.– Det förvånar mig att handeln i allmänhet fortfarande har max +8 grader för kylda livsmedel. det förkortar hållbarheten väsentligt i jämförelse med en temperatur på +5 grader, som de flesta andra länder i Europa håller, säger hon.Större delen av medlemmarna i Kött-och Charkföreningen stöder hennes uppmaning.