Bagaren som är mitt i smeten
– Tre dagar inne, två dagar ute, svarar Per Olofsson på frågan om hur en arbetsvecka kan se ut i grova drag.
Han är försäljningsansvarig för bröd och bageri vid Coops butiker och stormarknader. Med inne menas Coops servicekontor i Solna Business Park. Ute kan betyda varhelst i landet, Coop driver i dag 47 butiksbagerier från söder till norr, samtliga är för övrigt Kravcertifierade.– Det är variationen i arbetsuppgifterna som är det roliga med mitt jobb. Ena stunden handlar det om övergripande frågor med sikte på framtiden, i nästa stund gäller det att snabbt hjälpa ett bageri som inte har fått sina varor, säger Per Olofsson.Han är själv bagare och konditor i grunden. Sedan snart tio år har han ett övergripande ansvar för Coops butiksbagerier. Parallellt med det arbetar han nära företagets centrala inköpsorganisation.Fixar bullarnaAv en händelse är det Kanelbullens dag när Fri Köpenskap träffar Per Olofsson. Mycket riktigt har han under morgonen på olika sätt fått hjälpa bagerier där de populära bullarna hastigt har tagit slut.– Senare i dag ska jag till Rotebro och träffa butiksanställda från Uppsala. De ska bygga upp ett bageri och jag ska hålla i en information om både personal och utrustning.Han ser till att för egen del hela tiden ha butikernas bästa för ögonen. Det är där lönerna till alla inom kooperationen tjänas in, servicekontorets uppgift är att stötta så långt det bara går.Finns det en konflikt i butikerna mellan det som är butiksbakat och det som köps in från de stora leverantörerna?– Nej, inte om man förstår helheten. Ett bra bageri, ja till och med en bake-off, triggar försäljningen av allt bröd och ökar kategorins andelar. Doften från nybakat bröd lyfter hela avdelningen. Det är mixen av bröd som ger framgång, exempelvis en baguette köps ofta för dagen medan ett paket med Polarkaka ska hålla lite längre tid.Kan du sakna att sätta en deg och baka något gott?– Ja, framför allt att sätta i gång något och se ett resultat redan samma dag. I den här övergripande rollen kan man få vänta upp till ett år.Vad tycker du är roligast att baka?– Matbröd. Degen är 90 procent, ugnen är resten. Och så måste det få ta tid.Johan SedeniusMÖTETPer OlofssonAktuell: försäljningsansvarig för bröd och bagerier vid Coop centraltFödd: 1967 i StockholmBakgrund: livsmedelsteknisk linje, bagare och konditor 1985–2001, mest inom kooperationen, men också på privata bagerier, 2001–2009 driftansvarig för Coops bagerier, efter 2009 en rådgivande roll med samlat säljansvarBor: Tullinge, Botkyrka kommunFamilj: fru och tre söner, varav två går i pappas fotspår som bagare inom CoopFavoritmat: wienerschnitzel med de rätta tillbehörenFritid: fotboll (Hammarby), trav och lantstället utanför VaxholmVill äta middag med: Bruce Springsteen – ”jag har varit på alla hans konserter i Sverige sedan 1985, han lyckas alltid överträffa förväntningarna”