23948sdkhjf

Chokladfabrikörer siktar högt

Det är en hektisk tid för Ellinor och Martin Isaksson, ägare till Chokladfabriken. Nyligen öppnade de sin fjärde butik och samtidigt kom en stororder från SAS. Butik nummer fyra ligger vid S:t Eriksplan i Stockholm och är ett samarbete med matbutiken Cajsa Warg. Tidigare butiker ligger också i centrala delarna av Stockholm och tillverkningen sker vid två av dessa.

– Vi har använt våra intäkter till att expandera och bygga nytt hela tiden, men nu känner vi att fyra butiker i Stockholm räcker, säger Ellinor Isaksson.Hon och maken var bara några år över 20 när de beslutade sig för att starta eget. Det var 1997 innan den verkliga chokladboomen hade dragit i gång. Martin var utbildad konditor och har senare blivit såväl OS-mästare som världsmästare tillsammans med kocklandslaget. Ellinor har genom åren skött administrationen och marknadsföringen.– Vi trodde på vår idé att använda choklad i alla produkter vilket inte så många andra gjorde, men de första åren var vi tvungna att byta till en mindre lägenhet och leva på Martins lön från NK.Nu är Chokladfabriken etablerad bland huvudstadens finsmakare och chokladkulturen sprider sig i de breda folklagren.– Men vi vill skapa en miljö där vem som helst ska känna att det här är något som passar dem och samtidigt ska också miljön andas kvalitet, tillägger Martin Isaksson.Omsättningen totalt för Chokladfabriken är mellan 17 och 18 miljoner kronor, varav tre fjärde­de­lar kommer från butiksförsäljningen. Ingen försäljning går via andra kanaler eftersom det bara hade inneburit att de egna marginalerna krympt till nästan ingenting.Öppnandet av butiken vid S:t Eriksplan och samarbetet med Cajsa Warg har fungerat bra första veckan men har tagit mycket tid. Det har även specialbeställningen från SAS på drygt 150 000 praliner som ska delas ut till flygresenärer i affärsklass under september.Hur mycket choklad äter ni själva varje dag?– Två praliner om dagen, alldeles för mycket, svarar Ellinor.– Men det är så gott med choklad, säger Martin.Har ni några egna favoriter?– Lakritskola med flingsalt, säger Ellinor.– Jag har lite olika favoriter men just nu kanske hallontryffel, säger Martin.Åke RosengrenMÖTETEllinor och Martin IsakssonAktuella: ägare till Chokladfabriken som nyligen öppnat sin fjärde butikBakgrund: Ellinor har varit säljare och marknadsförare, Martin är konditor och har vunnit OS- och VM-medaljer med KocklandslagetFödda: Ellinor 1973 i Tyresö utanför Stockholm, Martin 1971 i skånska RydsgårdBor: Södermalm i StockholmFamilj: två barnFritid: familjen och jobbetVill äta middag med: Nelson Mandela (Martin) och Antonia Ax:son Johnson (Ellinor)

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062