Hallå...Lars Olofsson butikschef på Coop Konsum Ålidshem i Umeå
Jajamän, nu kommer de och det innebär förstås en ökad försäljning. Det är ett speciellt moment på året att ta reda på vad de vill ha. De kommer från olika delar av Sverige och från hela världen. Man får jobba på att ta in det rätta och jag vet att de vill ha mycket frukostprodukter som fil, flingor och gott bröd med pålägg. De är också väldigt intresserade av ekologiska produkter.Vad äter de till middag?– Det snackas alltid om nudlar, nudlar och nudlar men det är fel tycker jag. Studenterna vill ofta ha kvalitet. De tänker alltså inte bara billigt, billigt. Ska de köpa en glass så vill de ha en god glass och då blir det ofta Ben&Jerrys. De vill också ha lite flärd och då väljer de ofta kycklingfilé eller fläskfilé.Vill de ha mat som går snabbt att laga till?– Ja snabbmatsförsäljningen ökar dramatiskt så vi försöker hitta nya sådana produkter.Vill studenterna äta ekologiskt?– Det är de väldigt intresserade av. Vi har också mycket veganer och vi ska få in ett helt sortiment med färska veganprodukter. Det lär bli en rejäl egen avdelning.Hur mycket ökar din försäljning jämfört med under sommaren?– Den ökar rejält och det blir snudd på en fördubbling. Studenterna är verkligen en viktig grupp som det gäller att fånga in. Vi måste lära oss hur vi ska ta hand om dem för att slå konkurrenten tvärs över torget här. Mellan studenterna är det mycket mun till mun som gäller och de tipsar varandra.Camilla Myrsten