Nya chefen satsar på att märkas
– Vi vill tydliggöra kopplingen mellan våra producenter och livsmedelssäkerhet, miljöpåverkan och djuromsorg, säger Linda Cederlund, sedan förra veckan vd för Sigill kvalitetssystem som står bakom Svenskt sigill-märkningen.– Larmen sätter tydligt fokus på frågorna. Vi är länken mellan producenter och konsumenter och sådana larm gör att allmänhetens intresse ökar. Hur djuren mår och hur det ser ut i världen sätter avtryck på vår verksamhet.Närmare 4 000 bönder och odlare får använda sig av kontrollmärkningen Svenskt sigill för mat och blommor. Bolaget Sigill kvalitetssystem är ett dotterbolag till LRF och huvudkontoret ligger i LRF:s lokaler i Stockholm. Sammanlagt 16 personer arbetar på kansliet.Livsmedel och blommor som har märket Svenskt sigill kommer från de gårdar som omfattas av Sigillmärkningens krav på säkra livsmedel, god djuromsorg och miljöansvar. Reglerna innebär bland annat att råvarorna går att spåra, att grundvattnet i odlingslandskapet skyddas och att reglerna inom djuromsorgen följs. Genförändrat foder till djuren är inte heller tillåtet.Flest mjölkbönderVilken är den största producentgruppen inom Svenskt sigill?– Mjölkbönder, därefter kommer frukt- och gröntproducenter. Vi har många stora gårdar anslutna till oss och det är extra roligt.Tror du att konsumenterna blandar ihop olika märkningar, som Svenskt sigill och Krav?– Risken finns, men min uppfattning är att de konsumenter som känner till Krav har lättare att relatera till Svenskt sigill genom sin grundkunskap om ekologiska produkter.Vilken är din viktigaste uppgift?– Att öka kunskapen om Svenskt sigill och tydliggöra mervärdet i de certifierade varorna. Vad menar vi med friska djur? Vad är miljöhänsyn? Alla sådana frågor leder fram till styrkan i vårt system. Kajsa SöderbergMÖTETLinda CederlundAktuell: ny vd för Sigill kvalitetssystem AB som står bakom kontrollmärkningen Svenskt sigill för mat och blommorFödd: 1970 i VimmerbyBakgrund: hortonom, vd för Grön produktion som bland annat ägde kvalitetssystemet Integrerad produktion och märket SvenskodlatBor: utanför LinköpingFamilj: makeFritid: trädgård, mat, kulturhistoriaVill äta middag med: Marit Paulsen