Fler matinspektioner förra året
Det visar den årliga sammanställning som Livsmedelsverket gör på livsmedelskontrollen som ska syna livsmedelsanläggningar som storkök, tillverkare, restauranger och livsmedelsbutiker. Totalt rör det sig om nästan 75 000 anläggningar. De kontrollerande myndigheterna är 269 och utgörs av kommuner och länsstyrelser. Under året har 99 av myndigheterna fattat så kallade myndighetsbeslut efter att att ha upptäckt brister. Det kan betyda föreläggande om åtgärder eller förbud att driva viss verksamhet. – Rapporten visar att det är viktigt att kontrollen är effektiv och rättssäker i hela landet och att det finns ett stort behov av att bygga upp kompetensen hos kontrollmyndigheterna om hur och när de ska använda sig av sanktioner mot företag som har brister, säger Louise Nyholm på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.Förra året fick 57 procent av alla företag besök. Det är en ökning med sju procentenheter jämfört med förra året.Bäst på att besöka företag var inspektörerna Hallands län med 69 procent. Sämst var Gotland med 33 procent.Verket ser framförallt allvarligt på att inte alla företag som befinner sig i den högsta riskklassen har fått besök. Här finns bland annat företag som lagar mat till sjuka. I denna kategori fick 93 procent besök.Sammanlagt finns fem riskklasser. Helt tydliga definitioner för klassificeringen anges märkligt nog inte i rapporten. I riskklass 1, den högsta, finns 238 anläggningar. Mest finns i klass 3 med drygt 28 000. Där fick 64 procent besök förra året.Livsmedelsverket konstaterar vidare att det är brist på inspektörer och att de befintliga har för mycket att göra. I snitt har varje inspektör ansvar för 120 livsmedelsanläggningar Men variationerna är stora och ligger mellan 20 och 400 per inspektör.Du kan ladda ned rapporten via länken här till höger.