Hallå...Daniel Eriksson, Carlsberg...
– Tack, alldeles utmärkt. Vi räknar med att sälja 20 miljoner liter julmust i år. Och det roliga är att försäljningen ökar något år från år.Essensen till all julmust i Sverige kommer från samma fabrik, Roberts i Örebro. Men ändå skiljer sig smaken åt mellan bryggerierna. Hur kommer det sig?– Roberts gör blandningar för enskilda bryggerier. Så det finns en speciell variant för Apotekarens, som är vårt märke för läsk.Ändrar ni på receptet år från år?– Det går att göra det men vi ha inte gjort det på ett tag. Vi säljer ju bra, så varför ändra på ett vinnande lag?Er konkurrent Spendrups har en premiumvariant av must varje år och hoppas på sikt att det ska kunna bli en uppmärksamhet Årets must precis som kring Årets glögg.Hur ser du på det?– Jag är öppen och nyfiken för allt som kan öka intresset för drycken. För något år sedan hade vi en julmust med banansmak. Men det var en lokal produkt.Gillar du själv julmust?– Jag är en riktig julmustnörd. Det är bara att erkänna!Vad är så bra med julmust?– Det är blandningen mellan sötma och beskan från humlen, samma förhållande som gör julölen så god. Men smaken är exotisk för den som inte är van vid drycken. Jag har testat den på bryggerikolleger från Asien och Afrika och de tycklte den smakade underligt. De vill antingen ha läsk eller öl. De förstod inte kombinationen som finns i musten.Vad utmärker mer den som är nörd på julmust?– Jag lagrar must i min källare. Nu har jag must som är två år gammal och den smakar betydligt mer. Sötman slipas av med åren och gifter sig med de övriga smakämnen. Drycken får en mycket rund och fin smak. Som porter. Eller madeira.Och hur står det till med er julöl?– I år har vi tre varianter för dagligvaruhandeln. Eriksberg med högre andel aromhumle än i klassikerna Falcon och Pripps. Ändras julölsrecepten mellan åren?– Knappast, det rör sig mest om finjusteringar. Vill man pröva något nytt ska det ske under ett nytt varumärke, annars är det inte juste mot konsumenten. Kom ihåg att jul handlar mycket om tradition. Det innebär också att försäljningen ligger stadigt. Kunderna köper sitt sexpack eller back med julöl som man alltid har gjort.Och hur ser din egen jul ut, ur ett strikt dryckesperspektiv?– Den inleds med must till Kalle Anka. Sedan tar jag en ljus och välhumlad lager till sillen. Därefter ett mer traditionellt mörkt julöl till kötträtterna. Och sedan till chokladen eller kakan efteråt smakar det bra med en porter.Lars Thulin