Aptit på kalkon ökar i Sverige
Beslutet togs 2002 och två år senare kom kundtidningen Aptit ut med sitt första nummer som i dag når 45 000 abonnenter fyra gånger om året. Tidningen görs med små resurser av den egna marknadsavdelningen utan hjälp av pr- eller reklambyrå. I år kröntes det trägna arbetet med att Aptit utsågs till Årets kundtidning i klassen för mat och dryck.– Nya medlemmar kan anmäla sig antingen via hemsidan eller i våra butiker. Förutom tidningen får vip-kunderna erbjudanden om evenemang och föredrag.Ingelsta ligger mellan Simrishamn och Tomelilla. Ingelsta kalkon omsätter cirka 245 miljoner kronor och ägs av familjen Håkansson. En stor del av produktionen är från egen uppfödning. Janne Simoes är för dagen i Stockholm och lunchar i en av företagets butiker i Stockholm. Långa köerDär är köerna långa, de flesta tar med sig det inköpta, men det finns också sittplatser inne i butiken. Företaget har ett tiotal egna butiker i Sverige. Dessutom åtefinns man förstås i dagligvarubutikernas hyllor.Ingelsta dominerar kalkonmarknaden i Sverige, som uppgår till blygsamma ett kilo per person och år. I Danmark är den fyra kilo per person och i Israel hela 44 kilo.– Trots det har vi världens bredaste sortiment av kalkonkött – från köttbullar och korvar till smörgåspålägg. Hur ska ni få svenska folket att äta ännu mer kalkon?– Det är en bra vardagsmat. Men ökningen sker i en viss takt eftersom produktionen måste klara efterfrågan. Inom några år har konsumtionen ökat till 1,5 kilo per person och år.Hur ofta äter du själv kalkon?– Det blir nog fem gånger i veckan. Jo, du hörde rätt. Fem gånger i veckan.Åke RosengrenMÖTETJanne SimoesAktuell: marknadschef på Ingelsta kalkon och ligger bakom Aptit som utsetts till Årets kundtindingBakgrund: på Dagab 14 år, sedan 2000 på Ingelsta kalkon, marknadsekonomFödd: 1968 i MalmöBor: villa i HöllvikenFamilj: fru och tre barnFritid: fotboll, uppdrag i Näsets BKFavoritmat: wilmaschnitzel, en kalkonstek, med klyftpotatis och whiskeysåsVill äta middag med: fotbollslegenden Pelé, ”mina föräldrar är från Portugal och jag kan tala portugisiska med honom”