23948sdkhjf

Hallå…Jens Gren, Marknadsansvarig på Lindahls mejeri

Ni startar ett nytt bolag i Norge för att sälja turkisk och grekisk yoghurt där. Varför gör ni det?

– Det gör vi för att så många norrmän har hört av sig till oss och sagt att de vill köpa yoghurten. Det började med att de kunde köpa den när de gränshandlade. För tre år sedan gjorde vi en marknadsundersökning och kom fram till att vi skulle sälja i Norge och den första januari i år startade vi Lindahls AS i Norge. Tidigare hade vi aldrig tänkt tanken på något sådant, för Norge är så väldigt speciellt. Det är svårt att komma in och ändra deras matvanor. Man kan bara titta på hur det har varit när Ikea har etablerat sig. På alla andra ställen har man blått och gult på varuhusen men i Norge fick det bli svart och grått. I Norge finns det inte så många produkter i mejerikylen heller. I Sverige har vi över 100 och i Norge handlar det om 20-30. Nu har Norge fått fler invånare från andra länder och det gör också att marknaden för yoghurt ökar. Nu har vi fått en god logistik i Norge och har avtal med samtliga kedjor. I vår affärsidé skriver vi att vi vill handla med EU.Hur har utvecklingen för Lindahls varit, totalt sett?– Den har varit mycket god. Vi startade 00 och vi var tre personer. Idag är vi 20 anställda och omsätter en kvarts miljard kronor. Det har varit en god utveckling och vi har haft en rolig resa. Vad är det för skillnad på turkisk och grekisk yoghurt?– Det är den vanligaste frågan vi får från våra kunder. Den grekiska yoghurten har en högre proteinhalt och det gör att den blir fastare. Den innehåller också mer mjölk och blir därför något dyrare. Den är också lite syrligare. Den turkiska yoghurten smälter som glass om du placerar den i rumstemperatur.Ni lanserar ett nytt smör, hur går det?– Arla har monopol på smör men vi har känt trycket från kedjorna att ta fram ett smör av bra kvalitet till rätt pris. Vårt smör har en något högre fetthalt än befintligt smör på marknaden men annars är det nästan identiskt. Vi ser detta som en stor satsning och en riktig utmaning.Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.061