23948sdkhjf

Louise Ungerth: Hur länge håller maten – egentligen?

Vi slänger massor av mat längs hela livsmedelskedjan. I jordbruket, i livsmedelsindustrin, på lagercentraler, i butiker och inte minst i hushållen. Överallt går mat till spillo i onödan.

Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor, Konsum-föreningen StockholmMellan 10 och 50 procent av mat som produceras i världen förfars, beroende på vilka slags livsmedel det är. Ungefär 25 procent av växthusgaser och 50 procent av övergödningen av sjöar och hav genereras i livsmedelskedjan i Sverige. Låt säga att vi slänger motsvarande var femte matkasse som bärs hem. Låt oss säga att mycket av detta inte äts upp, utan slängs helt i onödan. Jordens slöseri med miljö och pengar – inte sant?Hur mycket mat slänger vi i Sverige? Ingen vet ordentligt. Men om de svenska hushållen uppför sig på samma sätt som britterna så handlar det om upptill 100 kilo onödigt matavfall per person och år. Alltså oräknat ben, skal och annat som vi inte kan äta. Till detta ska läggas allt matavfall i övriga delar av kedjan.Enligt Naturvårdsverket slänger inte livsmedelsindustrierna så mycket mat. Kanske beror det på alla uppfinningsrika livsmedelsproducenter som gör business av matavfall. När jag arbetade på lantbruk och sorterade potatis på 1970-talet slängdes småpotatisen bort. I bästa fall gick potatisen till grisfoder. I sämsta fall plöjdes den ner. I dag kallas småpotatis ”smått och gott” eller ”delikatess” och säljs till tre-fyra gånger priset jämfört med vanlig potatis. Eller ta entrepenörerna kring Kalixlöjrom. Tidigare, när löjorna kramats på rommen gick fisken till minkfoder. Det senaste året har löjorna ”produktutvecklats” till rökt löjfilé och säljs för 490 kronor kilot i fiskdiskarna. Smart.Livsmedelsbutikerna slänger mycket mat. Jag vet att butikerna arbetar hårt med att få ner det fysiska svinnet, men mycket mat går ändå förlorad. Hur mycket vet ingen - det finns ingen samlad bild. Kanske är det de fullfrontade hyllornas förbannelse att mycket mat slängs, kanske måste vi konsumenter vänja oss vid att varor ibland kan ta slut och inte hänvisa till ”rumänsk vecka” och loserbutiker så fort det inte är fullproppat på hyllorna.Hur stor bov i dramat är bäst-före-datum och hur sätts de? Är det baserat på vetenskap eller är det ett försäljningstrick? Hur länge håller maten – egentligen?Butikerna kan göra mycket för att hjälpa konsumenterna att minska matavfallet. Låt bli att sälja varor med ”köp tre till priset av två” när det gäller färskvaror, till exempel. Vi kunder vill inte göra en dålig affär så vi köper på oss för mycket som sedan blir hyllvärmare. När bästföredatum har gått ut, slänger vi maten. Konsumentföreningen Stockholm med flera arbetar för att få fram pengar till forskning kring det svenska matavfallet. Hur stora volymer är det – varför slängs maten och vad man kan göra åt det? Vi vet att hela livsmedelskedjan är intresserad, så håll tummarna att forskningen beviljas.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094