23948sdkhjf

Ambassadör som hoppas ge eko

När Konsumentföreningen Väst efterlyste ekoambassadörer, som kan informera kunder i Coops butiker om ekologisk mat, nappade Sylvia Persson direkt.

Inte nog med att hon redan var en aktiv och intresserad konsument själv. Hon har även stora kunskaper från ekologiskt jordbruk, särskilt grisuppfödning. Till vardags jobbar hon på länsstyrelsen med att hjälpa grisbönder att växla från traditionellt till ekologiskt jordbruk.Ungefär två gånger om året har Coop haft kampanjer för att få kunder att köpa mer ekologiskt. Då har Sylvia Persson stått ute i butiker tre, fyra kvällar åt gången.– Det är inget jobb, men man får en symbolisk ersättning. Eftersom jag jobbar med rådgivning till bönder, så känns det inte så dumt för mig att möta konsumenter också.Målkonflikter med ekoSjälv väljer hon i största möjliga mån att handla ekologiskt. Men det betyder inte att hon anser att allt med ekologiskt lantbruk fungerar bra.– Jag tittar inte på priset först. Jag är beredd att betala för den vara jag vill ha, i först hand ekologiskt. Men hur man än vänder sig har man rumpan bak. Det finns målkonflikter i ekologiskt lantbruk. Vill man till exempel att djur ska gå lösa, så läcker mer kväve. Jag kan acceptera att ekologiskt har en del svagheter om man jobbar med dem. Det vet jag att man gör. Jag vill visa som konsument att jag stödjer den utvecklingen. Det är åt det hållet jag vill att vi ska gå.Vad frågar kunderna dig?– Här i Skara kan många mycket om lantbruk. Alla är släkt med någon som har gård. De ställer mycket frågor om vad man gör för att minska utsläppen av kväve. De är välinformerade och har ett grundförtroende för lantbruket och kanske lite misstroende mot ekologiskt. De ställer mycket kontrollfrågor, som ifall man kan lita på Kravmärkt.Kan man lita på Kravmärkt?– Ja, det tycker jag. Det finns förstås rötägg överallt. Men Krav kontrollerar djurgårdar två gånger om året, de tittar i bokslut och annat. Det finns producenter som blir avstängda.Tror du att trenden håller i sig, att konsumenter fortsätter att köpa allt mer ekologisk mat, i en lågkonjunktur?– Ja, jag kanske är naiv, men jag tror det. Om någon i mitt hushåll blev arbetslös skulle jag lägga om våra matvanor först, äta mindre kött och mindre på restaurang. Men basvaror skulle jag handla ekologiskt, liksom kaffe, bananer och choklad förstås.Charlotta ErikssonMÖTETSylvia PerssonAktuell: som ekoambassadör i Coops butiker i SkaraBakgrund: husdjursagronomFödd: 1972 i StockholmBor: i Vinköl, SkaraFamilj: make och två barnFritid: hästar och dansFavoritmat: pannkakor, ”det är visserligen på gränsen till efterrätt, men fortfarande mat”Vill äta middag med: Mia Törnblom, coach inom personlig utveckling, ”för att man alltid kan få in mer glädje i sitt liv, även den som redan är glad och positiv som jag”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094