23948sdkhjf

Bra måltidslösningar är hans mål

När Per Åkesson var 16 år ville han bli sjöman. Nu är han nytillträdd marknadschef för Hemköp. Karriärvägen är inte så krokig som man tror – det var i flottan han lärde sig att laga mat.

Det blev bara två år i marinen, han klev i land och tog som 20-åring över golfklubbens restaurang i Hjo. Efter att ha drivit Marbodals personalrestaurang insåg han att högre studier kunde vara nyttiga.– Jag förstod att det fanns en del att lära sig och flyttade till Göteborg för att läsa hotell- och restaurangekonomi på universitetet.Med teorin säkrad tog han över driften av restaurangerna på Landvetter och därefter Arlanda. Sedan var det dags för Ica.– En rekryterare ringde och sade att Ica sökte inköpschef för färskvaror. Du har nog ringt fel, sade jag. Men när han förklarade hur jobbet såg ut så lät det mer intressant.På Ica hade Per Åkesson en avdelning på 30 personer som jobbade med sortiment, inköp, pris och exponering. Det var under denna tid som Icas eget kött lanserades.Vad är skillnaden mellan dagligvaruhandeln och restaurangbranschen?– Dagligvaruhandeln är nästan för rationell och styrd av inköp och

logistik. Restaurangbranschen är mer flexibel och vet att kundens behov

varierar. Dagligvaruhandeln kan bli bättre på att erbjuda olika

lösningar vid olika tillfällen.

Vad vill du att Hemköp ska bli bra på?

– Jag skulle vilja att Hemköp blev riktigt bra på måltidslösningar. Det går hand i hand med att vi ska vara prisvärda.

Finns det en skillnad mellan Icas och Axfoods företagskultur?

– Bägge är i grunden entreprenörsstyrda företag. På Ica finns en

tydligare handlarkultur. Det finns en sådan hos Axfood också, men inte

riktigt på samma sätt. För kunden ska det inte spela någon roll om

butiken är handlarägd eller ägd av Hemköp, hon ska bli lika nöjd oavsettPer ÅkessonAktuell: ny marknadschef för HemköpFödd: 1960 i TidaholmBakgrund: egen företagare i restaurangbranschen, chef för Landvetters och Arlandas restauranger, färskvaruchef på Ica, vd för Högskolerestau­ranger, försäljningschef på HemköpFamilj: Fru och tre barnBor: lägenhet i JärfällaFritid: familjen, fritidshus på VisingsöFavoritmat: mustiga köttgrytorVill äta middag med: familjen, ”en middag där alla sitter lugnt och pratar och jag märker att det hänt något nytt i utvecklingen hos något av barnen”Janne Pettersson

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063