23948sdkhjf

Idésprutan som vill höja tempen

FHCC agerar på västkusten i glappet mellan forskningen och livsmedelsföretagande. De är till för att forskares idéer och resultat ska omvandlas till faktiskt utveckling av lönsamma livsmedel. Idéer från livsmedelsindustrin välkomnas förstås också. Hälsa och functional food står i fokus.

– Vårt uppdrag är att skapa tillväxt i Västra Götaland. Livsmedelsindustrin är Europas största och Sveriges fjärde största industri. Det tänker man inte alltid på eftersom den ofta är så fragmenterad i mindre företag, säger Charlotte Eklund-Jonsson.Svamp ersätter köttHon är en passande nybliven vd för centret. Charlotte Eklund-Jonsson doktorerade nyligen och avhandlingen kan leda till en ny produkt i dagligvaruhandeln. Hon har nämligen utvecklat en svensk variant av den asiatiska tempen; en köttersättning som där görs på soja som fermenteras (jäses) med en svamp. I hennes tappning görs den på korn eller havre och fermenterande svamp. Idén med tempen ligger precis i linje med FHCC:s ambitioner, att skapa matinnovationer med god inverkan på vår hälsa. Den nya tempen är testad på både en konstgjord testmage på Chalmers och friska människor. Den är utvecklad på ett sätt som gör att mineralupptaget blir bättre, när den äts. Den är rik på folsyra, som är viktigt särskilt för fertila kvinnor och den har ett kontrollerat lågt glykemiskt index.Vad händer med tempen just nu?– Lantmännen Foods håller på och testar. De är väldigt forskningsinriktade, vilket är ovanligt. De fermenterar produkten för att se om de kan lansera den.Ger motståndÄr tempe gott?– Ja, absolut. Särskilt havre­tempe. Den har likheter med quorn, men med mer tuggmotstånd. Det är gott att steka den och ha den i sallad, till exempel.Vilken är FHCC:s främsta uppdrag inför framtiden?– Vi tror på nya bra idéer inom mat och hälsa och stödjer olika forskningsprojekt. Det vi måste jobba med kontinuerligt är att få ett flöde av idéer in till centret, att se till att etablera nya kontakter hela tiden och samtidigt ha kvar de kontakter man har. Det här är en bransch att räkna med i framtiden, men det gäller att vi hittar varandra.Charlotta ErikssonMÖTETCharlotte Eklund-JonssonAktuell: ny vd för FHCC, Food and health concept centre ABBakgrund: tandsköterska som blev doktor i biovetenskap med inriktning på livsmedelFödd: 1964 i AleBor: på landet utanför AlaforsFamilj: man och två barnFritid: renoverar släktgården Favoritmat: hälsomat, gott nyttigt och intressant, ”just nu dille på dinkel”Vill äta middag med: tv-kocken Tina Nordström, ”hon verkar vara ett glatt och trevligt sällskap och lagar förhoppningsvis maten”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064