23948sdkhjf

Hallå…Carl-Johan Härstam på Finsk-svenska delikatesser i Hötorgshallen

Ni säljer en skinka utan nitrit i. Är det stor efterfrågan på den nu när det har blivit större fokus på tillsatser i mat?

– Jo, intresset har ökat och folk frågar mer efter sådan skinka. Den finska skinkan kallas gråsaltad och det är för att den är gråare än vanlig skinka. Vi märker att fler frågar efter den, men den har en stor nackdel och det är att den inte ser ut som traditionell skinka. Vilka är det som köper den gråsaltade skinkan?– Det är till nittio procent finländare men jag upplever att det absolut blir mer svenskar som köper den. Men när det finns en tradition att skinka ska se ut på ett speciellt sätt är det svårt att få folk att förstå att den inte ska se ut så.Är det fler tillsatser som är borttagna?– Det är väldigt svårt att svara på. Vi säljer en traditionell julskinka som kommer från en ekologisk gård och den är helt fri från tillsatser utöver nitrit. Det varierar stort mellan leverantörerna när det gäller tillsatser. Flera skinkor innehåller en mängd olika E-ämnen.Hur äter man sin skinka i Finland?– På alla finska julbord finns det olika lådor. Det är morotslåda, kålrotslåda och potatislåda. Annars äter man julbord precis som vi gör och man vill gärna ha senap till sin skinka.Stämmer det att den nitritfria skinkan är som skinkorna var förr i tiden?– Ja, det stämmer. Jag visade en sådan skinka för min mormor och då sade hon att det var så skinkan såg ut när hon var liten. Camilla Myrsten

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062